Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ecrin Berberoğlu
Üye 17 Aralık 1 Cevap
2

Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığı Açık Hava Basıncını etkiler mi ( Lise müfredatında açıklarsanız sevinirim)?

276 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Aykut Kayı
Aykut Kayı
183K UP
Mühendis 17 Aralık

Merhaba Ecrin elimden geldiğince dünya ve güneşin konumlarının açık hava basıncına etkilerini açıklamaya çalışacağım. Öncelikle açık hava basıncını neler etkiler ona bir göz atalım

1. Sıcaklık

Hava ısındıkça genleşir ve hafifler. Soğudukça sıkışır ve ağırlaşır. Bu nedenle havanın soğuk olduğu yerlerde basınç yüksek, sıcak olduğu yerlerde düşüktür. Yani sıcaklıkla basınç arasında ters orantı vardır. Bu yüzden ekvatorda alçak basınç alanı, kutuplarda ise yüksek basınç alanı bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

2. Mevsim

Mevsime göre sıcaklık değiştiği için atmosfer basıncı da değişir. Örneğin; Türkiye’de yaz mevsiminde daha çok alçak basınç alanları, kış mevsiminde ise yüksek basınçalanları oluşur.

3. Yükseklik

Yükselti ile basınç arasında ters orantı vardır. Yükseklere çıkıldıkça atmosferin basıncı düşer. Bunun nedeni yükseldikçe atmosferin kalınlığı ile birlikte ağırlığının ve gazlarının yoğunluğunun azalmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

4. Yerçekimi

Yerçekimi ile basınç arasında doğru orantı vardır. Yerçekimi arttıkça basınç da artış gösterir. Cisimlerin ağırlığı yerçekimine bağlıdır. Yerçekimi dünyanın şeklinde dolayı ekvatorda az, kutuplarda fazladır. Buna bağlı olarak hava basıncı ekvatorda, kutuplara göre daha azdır.

5. Dinamik Etkenler

Hava kütlelerinin alçalarak yığılması veya yükselerek seyrelmesi sonucunda ortaya çıkar. Örneğin troposferin üst kısımlarında ekvatordan kutuplara doğru esen ters alize rüzgarları dünyanın günlük hareketinin etkisiyle 30° enlemleri civarında alçalarak yüksek basınç alanlarını oluştururlar.

Batı ve kutup rüzgarları ise 60° enlemleri civarında karşılaşıp yükselirler ve burada alçak basınç alanalrını oluştururlar. Bu şekilde hava hareketlerine bağlı olarak oluşan basınç merkezlerine dinamik basınç merkezleri denir.

6. Rüzgarlar

Rüzgarlar havanın yoğunluğunu ve sıcaklığını etkileyerek atmosfer basıncını değiştirir.[1]

Birçok kişi mevsimlerin Dünya ile Güneş arasındaki değişen mesafenin sonucu olduğuna inanmıştır. Bu ilk başta mantıklı geliyor: Dünya Güneş'ten daha uzak olduğunda daha soğuk olmalı. Ancak gerçekler bu hipotezi desteklemiyor. Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesi bir elips olmasına rağmen, Güneş'ten uzaklığı yalnızca yaklaşık %3 oranında değişir. Bu, Güneş'in ısınmasında önemli değişikliklere neden olmak için yeterli değildir. Bu hipotezi savunan Kuzey Amerika'daki insanlar için işleri daha da kötüleştirmek için, Dünya aslında Ocak ayında, Kuzey Yarımküre kış ortasındayken Güneş'e en yakın olur. Ve eğer mesafe yönetici faktör olsaydı, iki yarımkürede neden zıt mevsimler olurdu? Göstereceğimiz gibi, mevsimler aslında Dünya ekseninin 23,5° eğikliğinden kaynaklanır.

Eksenimizin yıl boyunca gökyüzünde aynı yönü göstermeye devam ettiğini unutmayalım. Dünya Güneş etrafında hareket ederken, Haziran ayında Kuzey Yarımküre Güneş'e "eğilir" ve daha doğrudan aydınlatılır. Aralık ayında durum tersine döner: Güney Yarımküre Güneş'e eğilir ve Kuzey Yarımküre uzağa eğilir. Eylül ve Mart aylarında Dünya "yanlara" eğilir - ne Güneş'e doğru ne de ondan uzağa - bu nedenle iki yarımküre de eşit şekilde güneş ışığından yararlanır.[2]

Sonuç olarak dünya ve güneş arasındaki mesafe yıl içerisinde yaklaşık 5 milyon km değişiklik göstersede bu durum dünya üzerindeki ısı değisimine ve atmosfer basıncına önemli ölçüde etkisi olmaz. Fakat bahsedilenin dışında dünya ile güneş arasındaki mesafede önemli ölçüde değişiklikler olsaydı. (10 milyonlarca km gibi) bu durum hem ısı değişimini hem atmosfer basıncını etkilerdi. Umarım sorunuza cevap olmuştur.

Kaynaklar

  1. İnternet sitesi. Attention Required! | Cloudflare. Alındığı Tarih: 17 Aralık 2024. Alındığı Yer: Açık hava basıncı nedir. | Arşiv Bağlantısı
  2. Lumenlearning. The Seasons | Astronomy. Alındığı Tarih: 17 Aralık 2024. Alındığı Yer: courses lumenlearning | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close