Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kiron Schwartz
Üye 4 Ekim
2

Dünya'dan Ay'a doğru bir çubuk itiyoruz ve lazer ateşliyoruz, hangisi Ay'a daha çabuk ulaşır?

Dünya'dan Ay'a kadar uzanan bir çubuğumuz var ve ucunu itiyoruz. Çubuğun diğer ucu Ay'daki bir düğmeye 10 cm uzaklıkta. Aynı anda, Dünya'dan çok güçlü bir lazer de düğmeye doğru ateşleniyor. Hangisi önce ay yüzeyine ulaşır? Lazer mi, yoksa çubuk mu?
481 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 4 Ekim

Dünyadan Ay'a uzanan bir çubuğun itilmesi:

Burada bir yanılgı mevcut. Bir çubuğun bir ucunu itip diğer ucunun anında hareket etmesini beklemek mümkün değildir. Çubuğun bir ucuna uygulanan kuvvet çubuk boyunca ses hızında (maddeye bağlı olarak) ilerler. Örneğin çelikte bu hız yaklaşık 5.000 metre/saniyedir (saatte 18.000 km). Dolayısıyla çubuğun anında hareket etmesi fikri yanlıştır.

Çelik çubuğun bu mesafeyi kat etmesi için gereken zamanı hesaplayalım:

Tüm Reklamları Kapat

Bunu saat cinsine çevirirsek:

Tüm Reklamları Kapat

Bu hesaplamaya göre çelik çubuğun bir ucundan uygulanan kuvvetin Ay'a ulaşması yaklaşık 21,35 saat sürer.

Dünyadan Ay'a lazer ışını göndermek:

Lazer ışını fotonlardan oluşur ve ışık hızıyla (yaklaşık 300.000 km/s) hareket eder. Bu hız herhangi bir mekanik sinyalin bir çubuk içinden yayılma hızından çok daha fazladır. Bu nedenle lazer çubuğa uygulanan mekanik kuvvetten çook daha önce Ay'a ulaşacaktır. Yaklaşık 1.28 saniyede.

Kaynaklar

  1. darrin016, et al. Can I Push The Moon Instantly?. (23 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2024. Alındığı Yer: Physics Forums: Science Discussion, Homework Help, Articles | Arşiv Bağlantısı
  2. mgb_phys, et al. Rotating A Laser Beam Faster Than Light?. (20 Ağustos 2008). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2024. Alındığı Yer: Physics Forums: Science Discussion, Homework Help, Articles | Arşiv Bağlantısı
  3. rcgldr, et al. What Happens When A Rod Is Pushed Beyond Its Signal Propagation Speed?. (3 Mart 2008). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2024. Alındığı Yer: Physics Forums: Science Discussion, Homework Help, Articles | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close