Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Dünya'da doğuştan engelli birey sayısının azalmaması doğal seçilimde en uyumlu olanların seçilmesi ilkesine aykırı değil midir?

Optimizasyondan doğan tasarım elde edilen çeşitliliğin, o çeşitliliğin etkileşimde bulunduğu ortam en uyumlu olanların seçilmesi diğerlerinin elenmesi ile ortaya çıkar. Teknolojik gelişmelere rağmen engelli doğan sayısı milyonlarca yıl içerisinde engellilik geni elenmesi gerekmezmiydi.
299 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İhsan Doğu
İhsan Doğu
42K UP
Öğrenci

Engellilik; fiziksel, duyusal, zihinsel, gelişimsel bir kusurdan dolayı yaşamını insanların genelinden farklı bir şekilde sürdürmesine sebep olan, hayati aktivitelerini büyük ölçüde etkileyen kusurluluklar olarak tanımlanabilir. 

  Çok farklı tip engellilikler olmakla birlikte kesinlikte tek bir gene bağlı olarak gelişmez. Doğuştan engelli olunabilir veya sonradan kaza, psikolojik etkiler gibi sebepler ile engelli olunabilir.

Tüm Reklamları Kapat

  Bir özelliğin kazanılıp kaybedilebilmesi için mutlaka üreme hücrelerinde gerçekleşen bir değişikliğin olması gerekir. Yani teknolojik gelişmeler ile engellilere yönelik çalışmalar yapılsa da bu yeni doğacak bir kişinin engelsiz doğmasını sağlayamaz. ZFN, TALEN veya CRISPR gibi genleri düzenleme yöntemleriyle genetik bozukluktan dolayı oluşan engeller zamanla tam olarak önlenebilir, ama genlerle alakasız şekilde kaybedilen uzuv (beynin bir bölümü, kol, bacak ya da duyu organları gibi) kaybı en azından şimdilik engellenemez, ancak gelecekte robotik ve gen düzenleme gibi metotların katkısıyla bir miktar hatta belki tamamına yakın engellenilebilir.

  Doğuştan engelli sayısı azalmamaktadır çünkü, engellilerin ömrü artmıştır ve dünya nüfusunun artmasıyla engelli nüfusu da artmıştır. Doğuştan engellilikleri önlemeye yönelik çok büyük çalışmalar olmamaktadır ve özellikle tarıma geçişten sonra doğal seçilimin etkisinin azalmasıyla makro evrimimiz yavaşlamıştır. Bu sebeple genlerimizde doğal yollarla büyük değişimler olmamış ve fiziksel ya da zihinsel herhangi bir engel silinmemiştir.

111 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Disability. (5 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close