Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Dünya ve ay aynı kütleye sahip olsaydı ne olurdu?

Dünya ve ay aynı kütleye sahip olsaydı kendi eksenleri etrarında dönüşleri ve güneşin etrafında dönüşleri arasında bir değişiklik olur muydu ? Ay bize hep aynı yüzünü mü gösterirdi?
337 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Anıl Aybars Bağ
Diş Hekimiyim/bilimin ışığında düşünen, sorgulayan bir canlıyım

Newton' a göre anında dehşet olaylar olurdu ama Einstein'a göre de böyle olurdu aslında bir kaç saniye farkla sadece.

Bunun sebebi; newton ın, maddelerin birbiri ile etkileşimini , 3 boyutlu doğrusal vektörler kümesinde, kuvvetlerin dengesi şeklinde açıklaması ve bunu şahane bir şekilde açıklamış tabi zamanın gözlem ve insanlık bilgi mirasına göre ama baştan sona sadece yetersiz değil yanlış bir teori.Çünkü böyle olsa idi asansörde aşşağı oğru ivmelenseydik ayaklarımız yerden kesilirdi durana kadar hiç basamazdık.Einstein bunu bulduğunda 'evreka' diye bağırsa yeridir.

Einstein maddeyi bize enerji ile anlatmış. Herşeyin kaynağı olduğunu düşündüğü, ışık diye adlandırdığımız,atomun içindeki en küçük parçacıkların enerji sıçraması.Bunların sıçramaları ışıma yaptığı için ışık dediğimiz görüntü oluşuyor.Bu enerji, evren kuramımızın sabiti olan ışık hızına ve evrendeki kütlemizle doğru orantılı..Zaman kavramını da bundan bağımsız düşünemeyiz çünkü zaman ve mekan ışığın sayesinde varlar ona göre. Şu ana kadar da aksini ispatlayan olmadı.

Tüm Reklamları Kapat

Einstein a göre uzay-zaman birbirine bağlı kompleks bir yapı bunu da integral hesabı ile diferansiyele etmiş matematiksel olarak. Muazzam!

İntegral hesabını analatik düzlemde eğri bir alanın altını hesaplamak için kullanırdık lise sorularında.Uzay-zaman da aynen böyle maddeler kütleleri doğrultusunda uzay-zamanda eğrisel bir konum oluşturular.Bu bağlamda bakarsak,gezegenlerin,güneşin,ayın,herşeyin dümdüz askıda duran bir şekilde değil de enerjilerine göre bir yer işgal ettiğini düşünelim.Tam olarak pofuduk koltuğa oturursun orası çökerya aynen öyle.Bu daha büyük çöküntü yapanla senin çöküntünün denge sağladığı bir konumda , bir devinim ve ötelenme yörüngesine sabitlenmese bile denge sağlanırımsı hale gelir.Muğlak bitirdim çünkü enerjinin konumu sürekli değişiyor evrende. Yıldızlar patlıyor,gezegenler yok oluyor,evren bile genişliyor. dalgalanmalar bizimde, yörünge dediğimiz inişli çıkışılı yolumuzu hep aynı olmasa da bir dengede tutuyor şimdilik.Bizim de diğer gezegenlerin de,uyduların da Güneş sisteminin patronu olan ,adı üstünde güzel yıldızımızın hakim çöküntüsünün, etrafında anbean bir yay gibi salınım hareketleri ile potansiyel ve kinetik enerji döngüsünden ve güneşimizin enerjisi ile çalışan motorlarımız hiç de doğrusal olmayan yörüngemizde hareketlerimizi sağlıyor.Enerjinin korunumu yasası ile de güneşten gelen ışık bizden uzak noktalara aynı hız ile gitmesi zamanın algısının her yerde farklı olması ile açıklanabilir.O yüzden einstein diyor ki, enerji ile uzay-zaman arasında bir görecelilik var.

O zaman ayın kütlesi şimdikinden fazla olsa yani bizimki kadar ve bu kadar yakında iken bu üçlü dengeli yapıyı tamamen bozması kaçınılmaz olurdu.Gelgit olaylarının sebebi de bu 3lü denge, aramızda ki bu salınım hareketlerimiz.(aslında evrenin dengesi)

Ay üzerinde, Güneş ile Bizim baskın çekim etkilerimizin, Ay'ı, bizim uydumuz olacağı konumda dengede tutması için; Ay'ın, doğal olarak, O 'nun bizim etrafımızda döngü süresi ile kendi bir turunu tamamlama süresinin eşit olması ile mümkündür .Umarım anlatabilmişimdir 3 boyutlu hayal edebilmeniz için lafı biraz uzattım ama bunun en büyük sebebi gerçek olana bir adım daha yaklaşmanın heyecanından olmalı!Einstein'ın bizi ışık hızına çıkarması bile yetmedi fakat doğru yolda olduğumuzu bir kere daha gösterdi..

149 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close