Dünya'nın atmosferinden çıkınca büyülü bir biçimde başka diyarlara geçiş yapmıyorlar aslında. Dünya'dan kalkış yapmadan önce Dünya'nın içerisinde bulunduğu uzaydaki hızına zaten sahipler. Atmosferin dışına çıkmak için sadece harici bir hız vektörüne ihtiyaç duyuyorlar.
Bunu lisedeki klasik nehir problemleri veya eğik atışlar mantığıyla düşünebilirsiniz. Bir kişi akıntısınız bir nehirde karşıdan karşıya dümdüz yüzerek geçebilir. Eğer nehirde akıntı varsa, yine aynı sürede karşıya geçer fakat bu sefer ek bir hız vektörü olduğundan biraz ileriye kaymış şekilde karşıya geçer.
Eğik atışta da durum aynıdır bir yer çekiminin bileşeni bir de başlangıçtaki hızdan gelen bileşen vardır. Dimdik havaya atarsanız dimdik iner ve düşer ama buna yatay bir bileşen eklerseniz, yükseldiği sırada aynı zamanda yana doğru da hareket eder.
Dünya'nın atmosferine ve ilerisine gidenler için de durum böyledir lakin!
Burada neyi referans aldığınız önemlidir. Dünya'nın bu hareketi için bahsettiğiniz değeri neye referans alarak verdiğinizi bilmiyorum. Lakin Güneş sistemi içerisinde bir yerden bir yere gitmek için, Samanyolu içerisindeki hareketimizin bir önemi yok. Hızların göreli olması burada önemli olan. Bütün sistem aynı hızla hareket ettiği için, bu terimler birbirini yok eder.
Hızlarla ilgili hesap yaparken önemli olan nereyi referans aldığınızdır.
Kaynaklar
- Ö. Kayalı. Eğik Atış Hareketi. (12 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2020. Alındığı Yer: Rasyonalist | Arşiv Bağlantısı