Birden fazla izahi var aslinda. Bunlar Newton, Lagrange ve Hamilton, Dirac, Einstein... tarafindan yapilmistir. Biz bunlardan Newton ile ilerleyelim cunku lise seviyesinde izah icerir.
Newton'a gore cisimler eylemsizlik prensibi altindadirlar. Yani ilk hizlarini yonleri ile birlikte korurlar. Ayni sekilde hizi yoksa da oldugu yerde durur.
Iste bu baglamda aslinda Dunya dumduz ilerlemek isterken Gunes ve Dunya birbirine cekim kuvveti uygular. Gunes'in kutlesi cok daha buyuk oldugu icin bu cekimden kutlesi dusuk olan Dunya cok fazla etkilenir ve yolundan cok fazla sapar. Yani eliptik yorunge cizer.
Eger Dunya'nin hizi olmasaydi. Bu cekim kuvveti Dunya ile Gunes'in kucaklasmasina sebep olacakti. Cunku Dunya'nin Gunest'en kacabilecek yonde bir hizi olmayacakti.
Ayni sekilde Dunya 3 Ocak'ta Gunes'e en yakinken Gunes ile Dunya birbirine en buyuk cekim kuvvetini uyguluyor ama Dunya'nin surati uzak olduguna gore daha buyuk oldugu icin yine Gunes'le kucaklasmadan ilerleyebiliyor.