Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Utku Başpınar
Üye 9 Ağustos 2023 4 Cevap
1

Dünya neden güneşin üzerine çökmüyor?

Basit bir anlatım yaparsanız sevinirim.
694 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Muhammed Rufai Yüksel
Eczacı 9 Ağustos 2023

Merhaba,

Dünyanın güneşin üzerine çökmesinden kasıtınız dünyanın neden güneşe doğru ilerleyip güneşin üzerine düşmediği sanırım.

Eğer öyleyse bunun nedeni yörünge mekaniği aynı uzaydaki uydularımızın gezegenimizin uydusu ay gibi.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD 10 Ağustos 2023

Aslında Dünya Güneş'in üzerine sürekli olarak düşüyor. Dünya etrafında dolanan uydular da öyle. İlk başlarda bunu anlamakta çok zorlanmıştım, fakat Feynman'ın kitabındaki bir örnek durumu çok güzel açıklıyor.

Dünya'da yere paralel bir mermi ateşlediğinizi düşünün. Bu mermi bir eğri takip edip eninde sonunda yere düşer. Fakat yere düşene kadar bir miktar yol kat etmiştir. Dünya da yuvarlak olduğu için, aslında mermi ilerlerken altındaki yol bir miktar mermiden uzaklaşır. Eğer mermi yeterince hızlı olursa, merminin yere düştüğü miktar kadar Dünya'nın yüzeyi de aşağı kaymış olursa mermi sürekli yörünge dolanır dürür. Aslında hep düşmektedir, fakat yaptığı çembersel hareket nedeniyle yüzey de ondan aynı miktarda uzaklaşır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Richard Feynman. Feynman Fizik Dersleri - Cilt 1: Mekanik, Işınım, Isı.
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aleksiz Sancezzz
Fizik Öğretmeniyim 10 Ağustos 2023

Dünya'nın güneşin üzerine çökmemesinin nedeni, Dünya ile Güneş arasındaki karşılıklı çekim kuvvetlerinin dengelenmesidir. Bu çekim kuvvetleri, yerçekimi ve merkezcil ivme kuvvetini içerir.

Dünya ve Güneş arasındaki yerçekimi kuvveti, Dünya'nın Güneş etrafında dolanmasını sağlar. Yani, Dünya sürekli olarak Güneş çevresinde bir yörünge boyunca hareket eder. Aynı şekilde, Güneş de Dünya etrafında dolanır, ancak bu hareket nedeniyle Dünya'nın yüzeyine doğru bir düşme eğilimi yaratmaz. Bunun nedeni, Dünya'nın yeterli bir yörünge hızına sahip olmasıdır.

Merkezcil ivme kuvveti, bir nesnenin dönen bir sistem içinde tutulmasını sağlayan bir kuvvettir. Dünya'nın dönme hareketi, merkezcil ivme kuvveti yaratır ve bu kuvvet, Dünya'nın yüzeyine doğru olan herhangi bir düşme hareketini dengelemeye yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Fizikci 10 Ağustos 2023

Birden fazla izahi var aslinda. Bunlar Newton, Lagrange ve Hamilton, Dirac, Einstein... tarafindan yapilmistir. Biz bunlardan Newton ile ilerleyelim cunku lise seviyesinde izah icerir.

Newton'a gore cisimler eylemsizlik prensibi altindadirlar. Yani ilk hizlarini yonleri ile birlikte korurlar. Ayni sekilde hizi yoksa da oldugu yerde durur.

Iste bu baglamda aslinda Dunya dumduz ilerlemek isterken Gunes ve Dunya birbirine cekim kuvveti uygular. Gunes'in kutlesi cok daha buyuk oldugu icin bu cekimden kutlesi dusuk olan Dunya cok fazla etkilenir ve yolundan cok fazla sapar. Yani eliptik yorunge cizer.

Tüm Reklamları Kapat

Eger Dunya'nin hizi olmasaydi. Bu cekim kuvveti Dunya ile Gunes'in kucaklasmasina sebep olacakti. Cunku Dunya'nin Gunest'en kacabilecek yonde bir hizi olmayacakti.

Ayni sekilde Dunya 3 Ocak'ta Gunes'e en yakinken Gunes ile Dunya birbirine en buyuk cekim kuvvetini uyguluyor ama Dunya'nin surati uzak olduguna gore daha buyuk oldugu icin yine Gunes'le kucaklasmadan ilerleyebiliyor.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close