Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Asaf Güven
Üye 13 Eylül
2

Dünya da gerçekten sevgi ve iyilik var mıdır?

Günümüzde bize karşı yapılan her şey bir çıkar ilişkisinden ibaret değil mi sizce de? Annemin bana bakması sebebi görevini yapmak istediği ve kendini iyi bir anneymiş gibi hissetmek için yapıyorsa ki bunu bilemeyiz ama ben böyle yaptığına inanıyorum bir arkadaş beni mutlu olmak için kullanıyorsa, o zaman iyilik diye bir şey kalmaz
719 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emine Gül Kuru
Blog Yazarı 14 Eylül

Bu görüş çıkar konusuna bakış açımıza göre değişir. İki arkadaşın oturup keyifli vakit geçirmesi evet bir çıkardır ama iki tarafta bu durumdan memnundur. Çıkara sadece kötü tarafından bakarsak insanoğlu bütün manevi ve sosyal yönünü kaybeder. İnsanlarla iletişim kuramaz. Bu konuya en derinden bakacak olursak bu dünyadaki hiçbir insan iyi ya da kötü değildir. Sadece kalbindeki iyi ve kötüyü tamamen kabul eden ve ona göre yol çizen erdemli insanlar vardır. Hayatta bu konuyu kabul edip çevremizdekilerin kalbindeki hangi tarafı seçtiğine dikkat etmeliyiz. Şuan bu siteye yazı yazıp insanlarla fikirlerini paylaşmak ve bundan mutluluk duymak bile bir çıkardır. Yani bu hayatın bir gerçeğidir.

119 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 19 Eylül

Tabi ki var. Büyük çoğunluğumuz bunların en leziz meyvesiyiz.

Ve tabi ki sevgi ve iyilik adına hakkıyla yaptığımız her şeyin bize dönen bir karşılığı mutlaka vardır: Huzur, mutluluk, iç barış, keyif vb.

Neticede bizler genetik olarak bencil varlıklarız ve her şeyde hayatta kalmaya ve kod üzerinden bile olsa ölümsüz olmaya ( üreme ile gen aktarımına) hizmet edecek şekilde donanmış varlıklarız.

Tüm Reklamları Kapat

Bu bizim, tek hücreli canlılar dahil, canlı kategorisine giren her tür ile ortak yanımız, yani hayvanlığımız...

Ancak bizler her ne kadar biyolojik olarak hayvan olarak addedilsek de kendimizi bu kapsamın dışında ve kültürel kod ağırlıklı insan olarak tanımlamamız öylesine salt bir kibrin ürünü değildir.

Bizim tür olarak diğer canlılar gibi bencil yapımız yine neticede bu bencilliğe hizmet edecek olsa da bizcil olmayı ve ancak bu sayede hayatımızı sürdürüp soyumuzu devam ettirebileceğimiz bilgisini bilince çıkarmıştır. Bugün buna vesile olan alt yapıya toplum, üst yapıya da kültür adını veriyoruz.

Konuyu bu minvalde ele aldığımızda, insanın yaptığı her şeyin karşılığında, ister doğrudan genetik kod dayatmalı bencillik sebebi ile ister kültürel filtreli bizcillik üzerinden elbette ve mutlaka bir menfaat beklentisi olacaktır. Muhatabımızın düşmanımız yahut annemiz olması bu durumu değiştirmez.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak değerlendirmemiz burada biterse haksızlığa dayalı telafisiz bir hata yapmış oluruz.

Evet, ister dolaylı ister doğrudan her canlı bencildir ve her uğraşı bir menfaat karşılığıdır.

Ancak bunun öncül süreci zorunlu bizcillik olsa da neticede bu tür bir bencillikte salt bizim menfaatimiz değil başkakarının da menfaati gözetildiğinden adı herkesin aşina olduğu bencillikten çıkar.

Hele ki analık vasfında olanlar ile toplumun önderleri ( kimi bilim insanları, devrimciler, aydınlar), bunu aşabilen fedakar tercihleri ve pratikleri ile bu kapsamın tamamen dışında kalır.

Benim bildiğim üç türlü menfaat vardır: ilki sadece ben diyen, ikincisi biz diyen, üçüncüsü önce siz diyen menfaattir.

İlkinde katışıksız bencil menfaat, ikincisinde karşılıklı bizcil menfaat, üçüncüsünde feda kültürlü, kavranmış zorunluluk temelli vefa (bizlere bu günleri bırakanlara ödenmesi gereken borcun gelecek kuşaklara ödenmesi bilinci).

Sonuç olarak: Kim olduğu önemli olmaksızın bize sevgi ile yaklaşıp iyilik yapanlara yönelik kendi kendimize soracağınız iki temel soruya vereceğimiz cevap, bu değerlendirmeye vesile olan sorunun da cevabı olacaktır kanısındayım.

Soru1: Sevmek ve iyilik yapmak zorundalar mı, zorlayan var mı?

Soru 2: Sevmek ve iyilik yapmak zorunluluğu hissetmeden de gayet rahat rahat yaşamını sürdürenler var mı?

Cevabımız ilk soru için "HAYIR" , ikinci soru için "EVET" ise; hiç vakit kaybetmeden önce annemize ve ilk fırsatta bize iyilik yapan dostlarımıza sarılmak, uzun vadede de toplumun yukarıda sıraladığım önderlerine hürmeten, açtıkları aydınlık yolda yürümek boynumuzun borcu olmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Sevgiyle

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close