Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bedrettin Nur
Üye
5

Dünya, bir şekilde dünya dışındaki bir gezegenden gelen kaya parçalarına ev sahipliği yapsa güneş etrafındaki yörüngesi kayar mı?

Oldukça büyük bir uydunun ya da gezegenin yıldızının aniden kaybolmasıyla savrulup dünya ile çarpışması sonucunda dünyanın toplam kütlesi ciddi bir miktarda artsa güneş etrafında dönen üçüncü gezegen olma durumu değişir mi? Dünya güneşe yaklaşır mı, uzaklaşır mı?
291 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Üzeyir Yazıcı
Bildiğim kadarıyla...

F iki kütle arasındaki çekim kuvveti olsun ve formülü şu şekildedir.

Buradaki G evrensel çekim sabitidir. m_1 ve m_2 ise cisimlerin kütleleridir. r ise aralarındaki mesafedir.

Tüm Reklamları Kapat

G sabit olduğu için eşitliği yeniden yazarsak.

Formülü elde edilir. Burada inceleme yaparsak gezegenlerden birinin kütlesi arttığı zaman G nin sabit kalabilmesi için F inde aynı zamanda r nin de artması gerek yani dünyanın kütlesi arttıkça güneşe yaklaşması gerekir. azalırsa tam tersi uzaklaşır. Tabi bunlar kabaca formül üzerinden çıkarılan sonuçlar asıl hesaplamalar için daha bir sürü detaya girmek gerekir ama anladığım kadarıyla sende o kadar detay istemiyorsun.

Özetle evet dünyanın kütlesi artarsa güneşe yakınlaşır azalırsa uzaklaşır. Kaynaklar bölümüne bıraktığım siteden dilediğin gibi değerlerle oynayarak hesaplama yapabilirsin.

Kaynaklar

  1. Calcprofi. Newton'un Evrensel Kütle Çekim Yasası. Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Calcprofi | Arşiv Bağlantısı
11
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Uslan
Mustafa Uslan

Bir düzlemde bizlerin daire dediğimiz şeklin çevresi, sözü edilen daire çapının pi katı kadardır. 3 boyutlu uzayda üçgenin iç açıları toplamı da farklıdır. Bu nedenle, gözlem açısına göre bazı sonuçlar değişiklik gösterebilir."

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close