Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ceyda Rüya
Ceyda Rüya
57K UP
Üye
6

Dua gibi çeşitli dini ibadetler fizyolojik olarak kişiyi etkiler mi?

İbadetlerin beyinde gözlemlenen bir artısı var mıdır? Sağlığa bir etkisi var mıdır?
407 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Yoga, Jimnastik kısacası kan dolaşımını hızlandıran, odaklanmayı gerektirmeyen düşük nabızlı antrenman barındıran çoğu aktivite psiklojik ve fizyolojik olarak insanı toparlar. Daha dinç ve sağlıklı bir hale getirir, bundaki en büyük etken tabiki insan psikolojisidir.

İşleyen demir pas tutmaz.

İnsanlarda tam olarak böyledir, özellikle yaşlı insanlarda görülen hastalıkların başlıca kaynaklarından bir tanesi ait olamama, işe yaramamazlık düşüncesidir. Bir organizma nefes alır, enerji harcar ve üretir, boşaltır yapar ve çoğalır. Aslında başlı başına yaşam türün devamlılığını sağlamak için yapılan bir yarış değil midir? Ne zaman ki bu amaç bireyin elinden alınır o vakit bireyin vücudunda inanılmaz değişimler gözlenebilir. Bunun için profesör olmaya gerek yok günlük hayatta örneğini çok rahat görebileceğimiz depresyon ve türevi hastalıkların insanların hayatlarını ne derece bozabileceğini biliyoruz.

Ortaya çıkan bu boşluk durumunda kişinin inancına bağlı olarak gerçekleştireceği fini ritüeller gerçekten de kişiyi tekrar hayata bağlayabilir. Kişiye tekrardan uğruna yaşayacak bir amaç veriri desek daha doğru olur. Bu yüzden dolayı düzenli ibadetin olumlu sonuçları olacağı bir gerçek. Ancak bu ibadet eyleminin hikmetinden değildir, düzenli programa sahip ibadetlerin bir disiplin, bir motivasyon ve amaca dönüşmesi sayesinde beynimizde bazı tepkimeler değişir.

Tüm Reklamları Kapat

Umut ile yapılan fare deneyini bilirsiniz, fareler eğer sudan hiç çıkarmadan yüzmesi beklenirse kısa sürede boğulup ölürler. Ancak sudan kısa bir süreliğine çıkarıp ardından tekrardan suya bırakacak olursak gerçek manada gücünün son raddesine kadar yüzmeye devam edecektir. Bu aradaki tek fark umut, insanda umudunu kaybederse kısa sürede ölür gider. IQ'muz bile sabit bir değer değil, düşüncelerimizin yoğunluğuna ve öğrenme çabamıza göre gerileyebilen bir değerdir.

Çok disiplinli ve uğraşa sahip insanların 80-90 yaşlarında dünya rekorlarına imza attığını, kalp ameliyatı gibi operasyonları yönetebildiğini görüyoruz ve duyuyoruz. Bir taraftada 60 yaşında merdiven çıkmakta zorlanan, cebindeki paranın hesabını bile yürütmede sıkıntı çıkan insanlar görüyoruz.

Kısa cevap: Dini ibadetten bağımsız olarak, beyinde sinirsel uyarım sağlayacak düzenli egzersizler, hobiler ve davranışlar. İnsan psikolojisi ve fizyolojisini olumlu yönde etkiler.

Kaynaklar

  1. Mehmet Şerif TOP, Salih Yaşar ÖZDEN, Meltem EFE SEVIM, et al. (2003). Psikiyatride Yaşam Kalitesi. Arşiv Düşünen Adam Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
  2. Mustafa KOÇ. (2004). Ergenlik Döneminde Dua Ve İbadet Algilarinin Ruh Sağliğina Etkileri Üzerine Bir Alan Araştirmasi. Ceeol. | Arşiv Bağlantısı
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close