Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Dua ederken ellerin yukarıya doğru açılması, yaratıcının gökyüzünün üzerisinde olduğunun düşünülmesi ve cehennemin dibi gibi kavramlar neden vardır?

Cehenemin dibinin en kötü zannedilmesinin, yaratıcıya sığınırken elleri yukarı doğru açıp yukardan minnet edilmesinin sebebi nedir?
1,459 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Bu kültürel bir mevhum. Günümüzde bu paradigmayı sosyal antropologlar iyinin ve dogrunun yukarıda, aydınlıkta, gözle görülende olmasını, insanın bilişsel sisteminin bir parçası olarak açıklıyor. Ormanda ağaçlarda av konumunda yaşayan insan ataları için gündüz gözüyle görebildikleri, yukarıda, ağaçların üzerinde olan yerler güvenli ve kurtarıcı konumundayken, ağaçların aşağıları, ormanın karanlıkları bilinmez, tehliklerle dolu olarak algılanıyor.

Kültür tarihine yansıması da eski mitlere konu olmuş. Yunan mitolojisinde Gaia yani yeryüzü veya toprak ana olarak bilinen ana tanrıça oğlu Uranos'u kendinden menkul biçimde doğurmuş böylece ilk eril varlık yeryüzü ve okyanusun üstünde, yukarıda gökyüzü olarak betimlenmiş. Bu yeryüzünün üzerinde atmosferin oluşumunun mitolojik bir anlatımı gibi. Mitoloji tarihi ilerledikçe Uranus'tan Kronos, Kronos'un oğlu Zeus şeklinde gökyüzünde hüküm süren eril Tanrılar kültür tarihini domine ederek devam ediyor.

Cehennem ise yine Mezapotamya'dan köken alan Sami dinlerde sıcaklık, kuraklık ve dolayısıyla suyun, besinin zor bulunduğu, barınmanın ve yaşamanın en zor şartlarını temsil eden, Arapça'ya İbranice'den geçen "ge hinnom" Kudüs yakınlarda göz yaşı vadisi olarak bilinen bir yer adından geçtiği tahmin ediliyor.

Tüm Reklamları Kapat

101 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Efe Yılmaz
Öğrenci

İnançlar insanoğlunun varlığından bu yana hüküm sürmüş düşünce kavramlarıdır.İnsanlar varlığından bu yana sürekli uygarlıklarını geliştirmiş ve çağlara göre yeni keşiflerde bulunmuş icatlar keşfedilmiştir.Fakat insanoğlu evrenin ana kaynağının ne olduğu, neden yer yüzünde olduklarını neden yaşadıklarını anlamlandıramamışlardır.Kendilerinin sürekli olarak birileri tarafından yaratıldığını ve o kişiye ait olduklarını düşünmüş, hatta ruh gibi kavramların yaptıkları yapıların içinde bulunarak onları izlediklerini düşünmüşlerdir.Tıpki teknoloji gibi dinlerde yıllar boyunca gelişmiş ve yaratıcı sistemi heykellerden ve sembollerden çıkarak görünmez bir ruha ve bu ruhun günün 24 saati boyunca insanları izlediği öne sürülmüştür.İnsanoğlunun yapısında tapınma duygusu vardır ve bu duygu bize atalarımızdan geçmiştir.Eski insanlar hukuk sistemini baskılamak ve insanların kötülük yapmasını önlemek için dinleri yazmış ve günah veya sevap gibi kavramların önemini anlatarak cennet veya cehenneme gideceklerinden bahsetmişlerdir.İnsanoğlunun düşünebildiği en acı veren olay yanarak ölmek olduğu için cehennemin ateşlerden oluştuğunu söylemiş ve insanlara korku yükleyerek hata yapmalarını ve günah işlemelerinin önüne geçilmeye çalışılmıştır.Dua etmek ise insanların kendi korkularını bastırmak için vardır ve bu yüzden "Allah'ım sen bizi cehennemden koru" derler.Tapınmak iç güdülerinde bulunduğu için tapınmanın bir parçası olan dua yöntemi ile yardım isterlerler.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkemli Mareşal
Medeniyet Bilimciyim

Esenlikler. Öncelikle Tanrı'nın yukarıda olduğunu düşünmeyiz. Muhammedilik (İslamiyet'in Türkçesidir, yazının geri kalanında birçok sözcüğün Türkçesini kullanacağım)ve benzeri bir çok inançta Tanrı herşeydir. En bilinen örneği ile "Tanrı sana şahdamarından bile daha yakındır" savı bunu doğrular. Ancak şu var ki gökyüzü sonsuzmuş gibi gelir ve insan gökyüzünü pek garip bulurlar. Gökyüzü birçok yerde ululaştırılır. Bu yüzden Tanrı'nın gökyüzü kadar ulu olduğu düşüncesi vardır. Tanrı'ya yakarırken insanlar onun ulululuğu ve gücü karşısında kendilerine o'na teslim ederler.

Cehennemin dibi deyimi ise uzak yerleri tanımlamak için kullanılır. Ayrıca insana tepki göstermek içinde kullanılır. Bu deyimin kökeni hakkında bir bilgimiz yok. Büyük olasılıkla insanlar, bunu dedikleri zaman kızdıkları kişinin veya olayın birsüre çok uzak yerlere gitmelerini ve gözlerine görünmemelerini istedikleri belirten bir deyim. Nede olsa Cehennem uzak biryer değil mi? Esen kalın.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close