Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

DPDR (Depersonalizasyon/Derealizasyon Bozukluğu) nedir?

DPDR, anksiyetenin bir semptomu mudur yoksa kendi başına bir bozukluk mudur?
275 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı

Depersonalizasyon-derealizasyon bozukluğu, sürekli veya tekrarlayan depersonalizasyon, derealizasyon veya her ikisinin birden yaşandığı deneyimlerle karakterize edilir. Duyarsızlaşma, benliğin garip veya gerçek dışı olarak deneyimlenmesi veya kişinin düşüncelerinden, duygularından, hislerinden, bedeninden veya eylemlerinden kopuk veya bunların dışarıdan bir gözlemcisiymiş gibi hissetmesiyle karakterize edilir. Derealizasyon, diğer kişileri, nesneleri veya dünyayı garip veya gerçek dışı (örneğin, rüya gibi, uzak, sisli, cansız, renksiz veya görsel olarak çarpıtılmış) olarak deneyimleme veya kişinin çevresinden kopuk hissetmesi ile karakterize edilir. Duyarsızlaşma veya derealizasyon deneyimleri sırasında gerçeklik testi bozulmadan kalır. Depersonalizasyon veya derealizasyon deneyimleri sadece başka bir dissosiyatif bozukluk sırasında ortaya çıkmaz ve başka bir zihinsel, davranışsal veya nörogelişimsel bozuklukla daha iyi açıklanmaz. Duyarsızlaşma veya derealizasyon deneyimleri, yoksunluk etkileri de dahil olmak üzere, bir maddenin veya ilacın merkezi sinir sistemi üzerindeki doğrudan etkilerine bağlı değildir ve sinir sisteminin bir hastalığına veya kafa travmasına bağlı değildir. Belirtiler kişisel, ailevi, sosyal, eğitimsel, mesleki veya diğer önemli işlevsellik alanlarında belirgin sıkıntı veya bozulmaya neden olur.[1]

DSM-5'te "depersonalizasyon bozukluğu'na "derealizasyon" kelimesi eklenmiş ve "depersonalizasyon/derealizasyon bozukluğu" ("DPDR") olarak yeniden adlandırılmıştır.

DPDR, kendi başına bir bozukluktur.

Tüm Reklamları Kapat

DSM-5'e göre tanı konulabilmesi için hastaların aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekir:[2]

  • Kalıcı/tekrarlayan depersonalizasyon/derealizasyon ataklarının varlığı
  • Bir epizod sırasında gerçeklik ve dissosiyasyon arasında ayrım yapabilme (yani hasta algısal bir bozukluğun farkındadır)
  • Semptomların sosyal, mesleki veya diğer işlevsellik alanlarına müdahale edecek kadar şiddetli olması
  • Semptomlar bir madde veya ilaçtan kaynaklanmıyor
  • Belirtiler başka bir psikiyatrik bozukluğa bağlı değildir

Genel nüfustaki yaygınlık oranı yaklaşık %1'dir.[3]

Hiçbir ilacın depersonalizasyon-derealizasyon bozukluğunu etkili bir şekilde tedavi ettiği kanıtlanmamıştır. Ancak ilaçlar belirli semptomları tedavi etmek veya genellikle durumla ilişkili olan depresyon ve anksiyeteyi tedavi etmek için kullanılabilir.[4]

Kaynaklar

  1. WHO. Icd-11 For Mortality And Morbidity Statistics. Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2024. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
  2. A. P. Association. Diagnostic And Statistical Manual Of Mental Disorders Dsm-5. ISBN: 9780890425541.
  3. J. Yang, et al. (2022). The Prevalence Of Depersonalization-Derealization Disorder: A Systematic Review. Informa UK Limited, sf: 8-41. doi: 10.1080/15299732.2022.2079796. | Arşiv Bağlantısı
  4.  Mayo Clinic. Depersonalization-Derealization Disorder - Diagnosis And Treatment - Mayo Clinic. Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2024. Alındığı Yer:  Mayo Clinic | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close