Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Down Sendromlu bireyler niçin bizden daha az yaşıyorlar?

Günümüzde ömürleri daha uzunmuş fakat eskiden 16 18 yaşlarında ölüyorlarmış.
359 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Kıyak
Görkem Kıyak
3,090 UP
Tıp Doktoru

Down sendromu en sık görülen kromozom anomalisidir. Down sendromlu bireylerin kısa yaşama sebeplerini madde madde açıklamaya çalışacağım.

  • Down sendromu bebekler genellikle prematüre doğar(%50).
  • Zamanında doğanlar ise genellikle normal bebeklere göre düşük doğum ağırlıklı doğmaktadır.
  • İç organ anomalisi ile doğma oranları diğer bebeklere göre yüksektir. Bunlar duodenal atrezi (ince bağırsağın başlangıç kısmının doğuştan tıkalı olması), imperfore anüs (anal kanalın doğuştan kapalı olması), trakeaözefageal fistül (soluk borusu ve yemek borusu arasında geçiş olması), Hirschsprung hastalığı (kalın bağırsağın son kısmının sinirsel aktivitesinin olmaması ve o bölgenin normalden dar olması), doğumsal kalp hastalıkları özellikle endokardiyal yastık defekti (kalbin delik olmasının bir çeşidi).

Bu ve bunun gibi anomaliler doğuşta taranıp tedavi edilmesi günümüz teknoloji ve ameliyat teknikleriyle mümkündür. Ancak yeni doğmuş bir bebeğin böyle büyük ameliyatları olması tabi ki de kolay değil. Bunlar başına gelmese veya gelse de başarılı bir şekilde tedavi edildiğini varsaydığımızda da büyüyünce karşılaşılan sorunlar baş göstermektedir. Bunlar:

  • Erken katarakt
  • Diabetes mellitus (Şeker hastalığı)
  • Tiroid bozuklukları(özellikle hipotiroidi)
  • Ve çok erken bir yaşta 40 yaş civarı Alzheimer.
  • İmmün sistem bozuklukları özellikleri fagositoz bozulmuştur. Enfeksiyonlara eğilim artmıştır.

Bu ve bunlar gibi nedenlere (ki ben hepsini yazamadım) rağmen şu anki tıbbi imkanlarımızla uzun yıllar yaşayan Down Sendromlu arkadaşlarımız mevcut. Ancak tıbbi imkanların bu kadar iyi olmadığı dönemlerde 18 yaşlarında vefat etmeleri sizin de ön göreceğiniz gibi olağan bir durum olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

179 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close