Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
9

Dördüncü boyut tam olarak nedir?

Dördüncü boyut olmasaydı Evren meydana gelebilir miydi? Dördüncü boyut düşünüldüğünde, evrenimiz aslında bir hypercube olabilir mi?
12,047 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tuna Toprak
Tuna Toprak
38K UP
Astronomi bölümü mezunu

Boyutlar hakkında farklı düşünceler, farklı görüşler var. Bunlardan en baskın olanı klasik çizgi görüşüdür.

Bu görüşe göre boyut kavramı öncelikle bir noktadan başlar. Nokta boyutsuz olarak kabul edilir. Sonra noktalar birleşir ve çizgi halini alır. Bu çizgi tek boyutlu olarak kabul edilir. Daha sonra çizgiler birleşerek kapalı bir şekli oluşturur. Bu şeklin sadece eni ve boyu vardır ve bu şekil de iki boyutlu olarak kabul edilir. Bu iki boyutlu şekiller birleşir ve kapalı bir şekil oluşturur . Bu oluşturduğu şekil üç boyutlu olarak kabul edilir. Üç boyutlu şekilde en, boy ve derinlik vardır. Son olarak ise bu üç boyulu şekiller birleşir ve dört boyutlu şekli oluşturur. Bu şekil en,boy,derinlik ve W olarak ifade ettiğimiz zamandan oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konu hakkındaki ikinci düşünce 4. Boyutun bir yer değiştirme olarak algılanabileceğidir. Bu düşünceyi şöyle açıklayabilirim.

Biz üç boyutlu bir dünyada yaşamaktayız. Bu yüzden bizim algılayabileceğimiz nesneler sıfırdan bizim yaşadığımız dünyaya kadar yani üçüncü boyuta kadardır.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin dört boyutu da algılayabilen bir uzaylıyı karşımızdaymış gibi düşünelim. Ondan sırasıyla boyutları yapmasını istiyoruz. Öncelikle noktalardan oluşan bir çizgi yapsın. Tabi bu bizim için normal bir şey çünkü biz bunu algılayabiliyoruz. Daha sonra devam ediyor ve çizgileri birleştirerek bir kare ve ondan da bir küp yaptığını hayal edelim. Buraya kadar sorun yok tabi . Şimdi uzaylı arkadaşımızdan bu şekle dördüncü bir boyut vermesini isteyelim. O dördüncü boyutu eklediğinde biz dördüncü boyutu algılayamadığımızdan dolayı bunu ya bir şekil değişikliği , ya bir hareket ya da bir parlama olarak görürüz. Belki de buna benzer şeyler .

Burada önemli olan onun cisime bir boyut kazandırmasıyla bizim bu boyutu bir değişiklik olarak algılamamız. Tabi bu düşünce de 4. boyutun zaman olduğu düşüncesiyle benzer nitelikte.

Son olarak birkaç düşünce daha var. Bunların hepsi birbirinden uçuk düşüncelerdir. Tabi bunların doğru olduğunu savunanlar da var.

Bunlardan biri zaten olabilecek maksimum boyutun üçüncü boyut olduğu ve daha fazla boyut olamayacağıdır. Bunu destekleyen şey ise yaşayan tek varlıkların dünyada olması.

İkincisi buna tamamen zıt bir görüş. Yaşayan bir tek biz olmadığımız için diğer yaşayan canlıların(veya her ne iseler) dördüncü veya daha farklı boyutlarda yaşıyor olmasıdır. Bu düşünceye göre eğer biz onlarla iletişim kurmanın, onları görebilmenin bir yolunu bulsaydık dördüncü boyutu da bulmuş olurduk.

1,504 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Medium. Medium. Alındığı Yer: Medium | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close