Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 1 ay önce 1 Cevap
3

Doppler etkisindeki ; maviye çalan, cismin bize yakınlaştığını belirten ışık ışınları Big Bang teorisini destekliyor mu?

Eğer evren Bing Bang teorisinde belirtildiği gibi ortak bir noktadan oluşmuş ve hala genişliyorsa;uzayda bize yaklaşan cisimlerin hangi dış etkenlerle bunu yapabildiklerini ve bunu nasıl açıkladığımızı öğrenmek istiyorum.Çünkü fikrimce bir bütünden ayrışan parçalar birbirlerine yaklaşamazlar.Her fikre açığım.
441 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Poyraz Sıngın
fizik araştırmacısı 1 ay önce

Merhabalar.

Bu soruyu açıklamadan önce Doppler Etkisinin ne olduğundan kısaca bahsetmek isterim. Bildiğiniz gibi cihazlarımız gözlem yaparken cisimlerden yansıyan-yayılan ışığı toplayarak görüntü üretir. Dolayısıyla cisimlerden yayılan-yansıyan bu ışığın davranışının bilinmesi bizler için büyük önem taşır. Işığın foton adı verilen parçacıklardan oluştuğunu ancak dalga özelliği de gösterdiğini çift yarık deneyinden biliyoruz. Bu durumda elimizde saniyede 1 ışık dalgası üreten bir cisim olduğunu hayal edelim (cisim bizden 1 ışık saniyesi uzaklıkta bulunsun) ve düşünce deneyi yapalım. Eğer söz konusu cisim bizden hızla uzaklaşmaya başlarsa (etkinin belirgin olması için hız önemlidir) cisimden gelen 1. ışık dalgası 1. saniyede bize ulaşacaktır. Ancak cisim hızla uzaklaşmaya devam ettiğinde kaynak uzaklaştığından ışık dalgasının dalga boyu uzamış gibi görünecek ve ışık kırmızıya kayacaktır. Çünkü kırmızı ışığın dalga boyu uzundur. Aynı olayın tersi de (cisim bize yaklaşıyorsa) gerçekleşebilir ve bu durumda ışığın dalga boyu kısalır ve ışık maviye kayar. Bu duruma da Doppler Etkisi denir.

Astronom Edwin Hubble, yaptığı gözlemler sonucunda galaksilerin ve diğer gök cisimlerinin ışıklarının kırmızıya kaydığını fark etmiştir. Dolayısıyla evrenimizin genişlediği sonucuna varmıştır. Yapılan farklı gözlem ve deneyler de bu durumu kanıtlamıştır. Ayrıca evrenin genişlemesi Big Bang teorisini doğrulayan önemli sonuçlardan biridir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak tabii bu durumun istisnaları da vardır. Hareket kavramı göreli olduğu için bazı cisimler Dünya'ya yaklaşıyormuş gibi görünebilir. Bu durumu açıklamak için uç bir örnek verelim. Örneğin bizden uzaklaşan bir galaksideki bir yıldız sistemini inceleyebiliriz. Bu yıldız sistemindeki gezegenler, yıldız etrafındaki yörüngelerinde dolanırken yörüngelerinin yarısında Dünya'ya yaklaşıyormuş gibi gözükür. Ancak aslında galaksiyle beraber Dünya'dan uzaklaşıyordur. Dolayısıyla bu göreli bir durumdur. Yani evrenimiz her an genişlese de (kanıtlanmış bir biçimde) bazı cisimler kimi zaman bize yaklaşabilir. Sonuç olarak sorduğunuz sorudaki durum gerçekleşebilir özellik gösterir.

Evrenin oluşumu ve genişlemeye bağlı geleceği için aşağıda bulunan yazımı okuyabilirsiniz :)

https://evrimagaci.org/blog/evrenin-olusumu-gelecegi-ve-big-bang-kronolojisi-uzerine-18090

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close