Merhabalar.
Bu soruyu açıklamadan önce Doppler Etkisinin ne olduğundan kısaca bahsetmek isterim. Bildiğiniz gibi cihazlarımız gözlem yaparken cisimlerden yansıyan-yayılan ışığı toplayarak görüntü üretir. Dolayısıyla cisimlerden yayılan-yansıyan bu ışığın davranışının bilinmesi bizler için büyük önem taşır. Işığın foton adı verilen parçacıklardan oluştuğunu ancak dalga özelliği de gösterdiğini çift yarık deneyinden biliyoruz. Bu durumda elimizde saniyede 1 ışık dalgası üreten bir cisim olduğunu hayal edelim (cisim bizden 1 ışık saniyesi uzaklıkta bulunsun) ve düşünce deneyi yapalım. Eğer söz konusu cisim bizden hızla uzaklaşmaya başlarsa (etkinin belirgin olması için hız önemlidir) cisimden gelen 1. ışık dalgası 1. saniyede bize ulaşacaktır. Ancak cisim hızla uzaklaşmaya devam ettiğinde kaynak uzaklaştığından ışık dalgasının dalga boyu uzamış gibi görünecek ve ışık kırmızıya kayacaktır. Çünkü kırmızı ışığın dalga boyu uzundur. Aynı olayın tersi de (cisim bize yaklaşıyorsa) gerçekleşebilir ve bu durumda ışığın dalga boyu kısalır ve ışık maviye kayar. Bu duruma da Doppler Etkisi denir.
Astronom Edwin Hubble, yaptığı gözlemler sonucunda galaksilerin ve diğer gök cisimlerinin ışıklarının kırmızıya kaydığını fark etmiştir. Dolayısıyla evrenimizin genişlediği sonucuna varmıştır. Yapılan farklı gözlem ve deneyler de bu durumu kanıtlamıştır. Ayrıca evrenin genişlemesi Big Bang teorisini doğrulayan önemli sonuçlardan biridir.
Ancak tabii bu durumun istisnaları da vardır. Hareket kavramı göreli olduğu için bazı cisimler Dünya'ya yaklaşıyormuş gibi görünebilir. Bu durumu açıklamak için uç bir örnek verelim. Örneğin bizden uzaklaşan bir galaksideki bir yıldız sistemini inceleyebiliriz. Bu yıldız sistemindeki gezegenler, yıldız etrafındaki yörüngelerinde dolanırken yörüngelerinin yarısında Dünya'ya yaklaşıyormuş gibi gözükür. Ancak aslında galaksiyle beraber Dünya'dan uzaklaşıyordur. Dolayısıyla bu göreli bir durumdur. Yani evrenimiz her an genişlese de (kanıtlanmış bir biçimde) bazı cisimler kimi zaman bize yaklaşabilir. Sonuç olarak sorduğunuz sorudaki durum gerçekleşebilir özellik gösterir.
Evrenin oluşumu ve genişlemeye bağlı geleceği için aşağıda bulunan yazımı okuyabilirsiniz :)
https://evrimagaci.org/blog/evrenin-olusumu-gelecegi-ve-big-bang-kronolojisi-uzerine-18090