Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Onur Yekedüz
Üye
0

Dokunmatik ekranlar parmağı nasıl algılıyor?

Başka nesne ile temasa geçince algılanıyor ama eli algılıyor neden oyle?
3,198 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Levent Başaran
Levent Başaran
1,652 UP
Otomasyon uzmanı

Kızılötesi ve yüzey akustik dalgası (SAW) dahil olmak üzere birçok dokunmatik ekran teknolojisi var, ancak çoğumuzun aşina olduğu iki tane var. Bugün kullandığımız en yaygın ekranlar kapasitif ve resistif (dirençli) dokunmatik ekranlardır.

Kapasitif dokunmatik ekranlar

Kapasitif dokunmatik ekran teknolojisi, en çok etkileşimde bulunduğumuz stildir. Bu, akıllı telefonlarımızda, dizüstü bilgisayarlarımızda ve tablet ekranlarımızda gördüğümüz ekran türüdür.

Tüm Reklamları Kapat

Kapasitif ekranlar, indiyum kalay oksit veya bakır gibi bir iletken malzeme ile kaplanmış çok sayıda cam ve plastik katmanından oluşur. Bu iletken malzeme, çıplak parmağınız gibi başka bir elektrik iletkeni ile temas ettiğinde tepki verir. Ekranınıza dokunduğunuzda parmağınızın temas ettiği noktada bir elektrik devresi tamamlanır ve bu noktadaki elektrik yükü değiştirilir. Cihazınız bu bilgiyi bir "dokunma olayı" olarak kaydeder.

Bir dokunma olayı kaydedildiğinde, ekranın alıcıları bu olayı işletim sistemine bildirerek cihazınızdan bir yanıt ister. Bu, deneyimlediğiniz uygulamanın arayüzüdür.

Kapasitif dokunmatik ekranlar genellikle daha parlak, daha net bir görünüme sahiptir ve dirençli dokunmatik ekranlardan çok daha hassastır. Akıllı telefonlar ve tabletler gibi daha modern teknolojilerde kapasitif dokunmatik ekranlar görme eğilimindeyiz. Bize gerçeği taklit eden yüksek kaliteli görüntüleri deneyimleme yeteneği veriyorlar.

Sosyal medyanın hayatımıza bu kadar entegre olmasıyla, hayatı cihazlarımız aracılığıyla sürekli paylaşıyor ve deneyimliyoruz. En yeni kapasitif dokunmatik ekranlar, yüksek kaliteli uygulamalarla kolaylıkla etkileşime girebilmeyi mümkün kılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Dirençli dokunmatik ekranlar

Dirençli dokunmatik ekranlar tam olarak adından da anlaşılacağı gibi çalışır, dokunmaya karşı dirençlidir. Bir cam veya sert plastik tabaka, yükü ileten dirençli bir metalik tabaka ile örtülür. Parmağınız plastik koruyucu katmana sıkıca bastırdığınızda, iki katmanın o noktasındaki direnç değişir ve yazılım hangi noktaya baskı uygulandığını algılar.

Dirençli ekranlar, arayüzlerinin kapasitif ekranlardan daha koyu görünmesini sağlayan kalın mavi ve sarı renkli katmanları nedeniyle kapasitif kadar parlak değildir. ATM makinelerinde, ödeme stantlarında ve POS (satış noktası) terminallerinde kullanılan dirençli ekranları sık sık görebilirsiniz. Sert plastik dış katman sayesinde kapasitif ekranlardan çok daha dayanıklı ve uygun fiyatlıdırlar.

Her ekranın, belirli uygulamalar için daha iyi bir seçim olmasını sağlayan güçlü ve zayıf yönleri vardır. Dirençli ekranlar aynı anda birden fazla dokunma noktasını algılama yeteneğinden yoksun olduğundan, kapasitif ekranlar işlevsellik açısından daha fazla esneklik sunar.

Akıllı telefonunuzda bir görüntüyü yakınlaştırmak için iki parmağınızı farklı noktalarda kullanıyorsunuz. Dirençli dokunmatik ekran teknolojileri aynı anda tek bir konumdaki basıncı tanımaya dayandığından, onlara birden çok nokta uygulamaya çalıştığınızda kafaları karışır.

Dokunmatik ekranlar neyi algılar?

Dokunmatik ekranların algıladığı şey, ekranın kapasitif veya dirençli olmasına bağlı olarak değişir. Dirençli ekranlar, uygulanan basınca dayanır; bu, bazen bir kalemin ucunun veya başka bir nesnenin tetikleyebileceğini gösterir. Kapasitif dokunmatik ekranlar, bir komutu tanımak ve yanıt vermek için basınç yerine elektrik iletkenleri kullanır.

Peki kapasitif dokunmatik neden sadece derimiz ile çalışır? Durum tam olarak böyle olmasa da, kapasitif ekranlar, algılama için belirli bir miktarda elektrik yüküne bağlıdır.

Bu, çıplak parmağınızla aynı potansiyel elektriğe sahip diğer nesnelerin telefonunuzu, tabletinizi veya dokunmatik ekranlı dizüstü bilgisayarınızı kullanırken aynı şeyi yapabileceği anlamına gelir. Bu nedenle dokunmatik ekranlar ekran kalemlerini, özel eldivenleri ve ara sıra giysi ceplerini algılar.

Dokunmatik ekran eldivenleri, parmağınızın doğal elektrik yükünü korumak için parmak uçlarında iletken iplik kullanır. Bu, herhangi bir eldivenin dokunuşunuzu algılamayacağı anlamına gelir. İletken iplikler ve ekran kalemleri dokunmatik ekranlarla çalışırken, normal kalem gibi diğer nesneler çalışmayacaktır. Fark, cismin elektrik yükündedir. Kalemler dokunmatik ekranın algılaması için çok fazla elektrik yüküne sahiptir.

444 görüntülenme

Kaynaklar

  1. F. Ion. From Touch Displays To The Surface: A Brief History Of Touchscreen Technology. (4 Nisan 2013). Alındığı Yer: Ars Technica | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close