Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Can Ensen
Can Ensen
69K UP
Üye
5

Dokunma yolu ile kürenin ne olduğu öğretilen doğuştan kör biri, sonradan görme yeteneği kazanırsa karşısında duran küreyi bakarak tespit edebilir mi?

Eğer doğuştan görme engelli olan bir insana dokunma yoluyla bir kübün ve bir kürenin ne olduğunu öğretirseniz ve bu insan sonradan görme yeteneği kazanırsa, karşısında duran kübü ve küreyi yalnızca bakarak tespit edebilir mi?
504 görüntülenme
Dokunma yolu ile kürenin ne olduğu öğretilen doğuştan kör biri, sonradan görme yeteneği kazanırsa karşısında duran küreyi bakarak tespit edebilir mi?
Dokunma yolu ile kürenin ne olduğu öğretilen doğuştan kör biri, sonradan görme yeteneği kazanırsa karşısında duran küreyi bakarak tespit edebilir mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Can Ayaz
Nörofizyoloji alanında araştırmalar yapmaktayım.

Öncelikle duyuları sadece nesnel veya somut verilerle ilişkilendirmediğimizi unutmamak gerekir.

Mesela görme olayı sadece çevreden korneaya iletilen akabinde oksipital lobda değerlendirilen bir olgu değildir. Kitap okurken gördüğünüz bir "ev" kelimesi bile hayali olarak o evi görmenize kapı gıcırtısını duymanıza vesaire neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Duyu organlarıyla başka duyuları deneyimlemek de mümkündür. Bu duruma duyusal ikame denir: Gözle işitmek, dokunarak görebilmek[1] gibi. Canlı devre kitabını okuyabilirsiniz.

Sorunuza gelince; dokunarak somatosensoriyel korteksteki bir motor eylemini kör bir insana defalarca deneyimletirseniz o deneyimin beyninde bir görüntüye karşılık geldiğini (sonradan görme engelliler) veya öyle bir his uyandırdığını (doğuştan engelliler) söyleyeceklerdir. Beynimiz verileri ilgili beyin bölgesine göre işlemez. Aksine beynimizdeki yoğunlaşmış merkezler çevredeki etkilere bağlı olarak konumlanmıştır. Dolayısıyla dokunarak elde edilen yapay görme hissi sonradan gerçek bir görmeyle deneyimlendirilecek olursa beyin edinmiş olduğu eski bilgiyi yenisiyle eşleştirir. Bu olayda hem hatırlama hem de yeni nöral bağlantı yollarının oluşması söz konusudur.

Bu olay aynı zamanda kimi görme engellilerin rüya gördüğünü de açıklar.

Kaynaklar

  1. B. W. White, et al. (1970). Seeing With The Skin. Perception & Psychophysics, sf: 23-27. doi: 10.3758/BF03210126. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close