Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Aliarda Erdemir
Üye 7 Ekim 2023 1 Cevap
1

Dokunma duyumuz hakkında fizik, aslında bizim dokunmadığımızı söylüyor, o zaman bizim dokunma duyumuz nereden geliyor? ya da biz neye dokunma diyoruz?

242 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Raum Zeit
Raum Zeit
21K UP
Hiç, biliyorum öyle işte 29 Ocak 2024

Fiziğin "aslında hiçbir şeye dokunmadığımızı" derken demek istediği şey elektronların birbirine uyguladığı itme kuvveti. Siz bir nesneye dokunduğunuzda sizin deriniz ile o nesnenin atomlarının dış kabuğunda elektronlar bulunduğu ve elektronlar birbirini ittiği için atomik ölçekte aslında birbirinize değmiyorsunuz, birbirinizi itiyorsunuz.

Bir nesneye dokunduğunuz zaman derinizin altında gömülü olan mekanoreseptörler veya mekanoseptörler, bu uyaranı elektrik sinyallerine dönüştürürler. Sinyaller omurilikteki nöronlara bağlanan duyusal nöronlar boyunca ilerlerler. Sonra sinyaller koku hariç bütün duyusal uyaranları serebruma aktarmaktan sorumlu olan ve ayrıca uyku, uyanıklık, bilinç, hafıza ve öğrenme için de önemli rol oynayan, tıpkı bir merkezî istasyon görevi gören talamusa ulaşır. Son olarak da sinyaller somatosensoriyel kortekse ulaşır ve burada o dokunma algısı oluşur. Talamus ayrıca uyaranları azaltabilir veya iletmeyebilir, önemsiz uyaranlar filtrelenip azaltılırken önemliler güçlendirilir ve konsantrasyon sağlanır. İşte o yüzden bazen bir yerinizi kesip fark edemeyebilirsiniz, talamus yara yerine başka şeylere odaklanmanız için gerçekte iletilen elektriksel sinyalleri serebruma iletmez.

O yüzden dokunmanın tanımını da direkt sözlükteki gibi yapabiliriz: "Nesnelerin sıcaklık, soğukluk, sertlik, yumuşaklık vb. niteliklerini derinin altındaki sinir uçları aracılığıyla duymak."

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Sandra Blumenrath. The Neuroscience Of Touch And Pain. Alındığı Tarih: 29 Ocak 2024. Alındığı Yer: Brain Facts | Arşiv Bağlantısı
  2. Cleveland Clinic. Thalamus: What It Is, Function & Disorders. Alındığı Tarih: 29 Ocak 2024. Alındığı Yer: Cleveland Clinic | Arşiv Bağlantısı
  3. Vikipedi. Talamus. Alındığı Tarih: 29 Ocak 2024. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
  4. Türk Dil Kurumu. Dokunmak Anlamı. Alındığı Tarih: 29 Ocak 2024. Alındığı Yer: Türk Dil Kurumu | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close