Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Doktor hastalığınızın sebebi stres dediğinde, stres nasıl bir süreç geçirmemize sebep olarak hastalığa sebep oluyor?

Hangi tür stres midemizde sorun yaratırken, hangi tür stres kalbimizde sorun yaratıyor . Herşeyi beynimiz yönetiyorsa organların hasta olmasına karar veren de beynimiz midir ? Plasebo etkisi ile beynimizi inandırıp hastalık iyilesebiliyorsa beynimizi artık stresli durumun ortadan kalktığına ikna edebilsek hastalıklarımızı iyileştiremez miyiz
247 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hüseyin Tunç
bilim meraklısı

Stres, vücudun herhangi bir tehdit karşısında verdiği fiziksel ve duygusal tepkidir. Stres, bazen hayatta kalmamızı sağlayan ve performansımızı artıran olumlu bir etkiye sahip olabilir. Ancak, stres uzun süreli ve yoğun olduğunda, bağışıklık sistemimizi zayıflatarak hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Stresin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi, kortizol hormonu salınımı ile ilişkilidir. Kortizol hormonu, stres durumunda adrenal bezler tarafından salgılanır ve birçok farklı etkisi vardır. Kortizol hormonu, kısa süreli stres durumlarında bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruyabilir. Ancak, uzun süreli stres durumlarında kortizol hormonu seviyesi yüksek kalır ve bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısını ve aktivitesini azaltır.

Bu nedenle, stres hastalığı ve bağışıklık sistemi arasında güçlü bir ilişki vardır. Uzun süreli stres, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını azaltarak, vücudun enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olabilir. Stresin neden olduğu bazı hastalıklar şunlardır:

Tüm Reklamları Kapat

- Depresyon ve anksiyete bozukluğu

- Kilo artışı veya sağlıksız kilo kaybı

- Egzama gibi cilt sorunları

- Çeşitli kalp hastalıkları

Tüm Reklamları Kapat

- Sindirim sistemi problemleri (gastrit, ülser, mide ağrısı)

- Uyku sorunları

- Hafıza problemleri ve zihinsel sorunlar (Alzheimer, Demans)

- Bağışıklık sistemi hastalıkları

- Üreme sorunları

- Her tür ağrı

Stresle başa çıkmak için farklı yöntemler vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

- Sorunla odaklı baş etme: Stresin altında yatan nedenlerle ilgilenmek ve çözüm aramak.

- Duygu odaklı baş etme: Stresin yarattığı duygu ve düşünceleri değiştirmek veya rahatlatmak.

- Fizyolojik yaklaşım: Nefes egzersizleri, yoga, meditasyon gibi aktiviteler ile bedeni gevşetmek ve rahatlatmak.

Tüm Reklamları Kapat

- Davranışsal yaklaşım: Zaman yönetimi, öz saygı geliştirme, hayata olumlu bakma gibi becerileri öğrenmek ve uygulamak.

- Biyolojik yaklaşım: Vücudun fizyolojik tepkilerinin farkında olmak ve otonom faaliyetleri düzenlemeyi öğrenmek.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close