Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Doğuştan sağır, normal olarak müziği hiç tanımamış bir insan ritm tutabilir mi? Ya da yetisi var mıdır?

1,760 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gülnur A
Gülnur A
28K UP
2KediAnnesi

İşitme engelli öğrencileriyle bir müzik grubu kuran Funda Ceylan'ın hikayesini paylaşmak isterim sizlerle: "Duyma engelli öğrencilerine işaret dilini ve müziği hissetmeyi öğreten Funda Ceylan, öğrencileriyle beraber Fısıltı Ritim Grubunu kurdu. Hoparlörden çıkan titreşimleri, çocukların kalp ritimleriyle hissetmelerini sağlayarak, müzik yapmalarına olanak veren bu sistemi kullanan Funda öğretmen, bunu yapabilmek için 5 yıl beden perküsyon çalışmaları yaptıklarını söyledi."

Beden perküsyonu, bedenin vurmalı çalgı olarak kullanılmasıyla ritmik ve kinestetik hareketlerden ortaya çıkan ses ve davranış kompozisyonudur. Tugay Başar deyimiyle “Müzik dansın şekillerini ve örüntülerini yaratırken, dans müzikteki sesleri ve ritimleri oluşturur. Böylece müzik ‘görünür’, dans ‘işitilir’ bir hale gelir. Beden perküsyonu yalnızca bedene vurmak eylemine değil, aynı zamanda bunu yapma yöntemine ve müzikal bir şekilde seslerin düzenlenmesine de işaret eder. Beden müziği, beden sesleri ve mükemmel eşzamanlı hareketi ile ritmin ikili sunumcusu olarak işlev görür. Duyamayan, ancak müziği "gören" kişi, bu müziği taklit ederek çalabilir ve görsel olarak alınan ritmi beden sesine işler. Bununla birlikte, çaldıklarını kulağıyla duymak yerine bedeninde hisseden bir işitme engelli göz önünde tutulduğunda, Beden Müziği’nin yegâne "işitme özürlü dostu, ekonomik müzik etkinliği" olduğu söylenebilir.

Ayrıca Evelyn Glennie' de işitme engeli bulunan bir müzisyen. Evelyn gençliğinde titreşimleri algılamak yolunda kendini çok iyi geliştirdi. Özellikle okuldaki perküsyon hocası Ron Forbes’un yardımını alarak... Ron, yoğun titreşim üreten bir çalgı olan timpaniyi çalarken Evelyn de ayakta sınıfın duvarına ellerini dayardı. Evelyn işitme duyusunu yitirmeden evvel sahip olduğu mutlak kulak sayesinde bu çalışmalar sonucunda gitgide nota perdelerini ayırmayı başarabildi. Bu yeteneği de enstrümandan çıkan o sesi vücudunun neresinde daha ziyade hissettiğini keşfetmekle edindi. Pes sesleri örneğin çoğunlukla ayak ve bacak bölgelerinde, tiz sesleri de yüzünde, boynunda ve göğüs bölgesinde hissediyordu.

Tüm Reklamları Kapat

582 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Fısıltı Ritim Grubu. (22 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Sağırlar Da Müziği Duyar. (22 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Türkiye'De Beden Müziği Etkinlikleri. (22 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close