Okullarımızda felsefe denilince bize öğretilen kavramın batı felsefesi düzleminde olması tam olarak hangi nedenlerdendir? Doğu felsefesi, batı felsefesi kadar ön plana çıkamamış mıdır, yoksa ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle batı felsefesine olan yakınlık mı batı felsefesini ön plana koymaktadır?
Bunun nedeninin batılılaşma çabası içinde oluşumuza bağlamak bence biraz gereksiz olabilir çünkü doğu felsefesi olarak nitelendirdiğimiz şey çok rasyonel değildir. (Wikipedia tanımıyla) Doğu felsefesi mitolojik ve mistik ya da gizemci ve simgesel yanları olan bir felsefe geleneği olarak değerlendirilir. Bundan dolayı ne kadar zengin içeriği olursa olsun günümüzde felsefe ve bilim neredeyse çoğu dalda ortak çalışmaktadır ve bu da felsefenin akılcılıktan sapmasını mutlak bir değerde engel olmuştur.
Buna ek olarak doğu felsefesi genel olarak dinler üzerine kuruludur bu da onun çalıştığı alanı kısıtlar bu yüzden popülaritesinin düşüşü normaldir.Bilakis doğu felsefesi batı felsefesinin temellerini oluşturan çok önemli bir felsefe geleneğidir.Bu yüzden onu göz ardı etmek elbette yanlıştır ama eğitim müfredatımızda batı felsefesine önem vermek güncelliği yakalamak adınadır.