Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Doğruluk yere ve zamana göre değişir mi?

373 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Hem de her şey...

Evrende; bildiğimiz kadarı ile akla, bilime dayalı kulvarda ve maddi temelli ile bu maddi temelin üstüne yükselen somut yahut soyut hiç bir değer ezeli ve ebedi olamaz.

Tüm Reklamları Kapat

"Aynı nehirde iki defa yıkanamayız" ve "Değişmeyen tek şey değişim" şeklinde hayatımıza giren felsefi ifadelerde de; evrene yönelik devinim, doğamıza yönelik evrim olarak bildiğimiz yasalarda da hep aynı neticeye ulaşırız: Değişimin bir zorunluluk oluşu.

Tüm bu yasalara tabi olan bizlerin, gerek maddi yaşamda gerekse bu yaşamın ortaklaşa organizasyonu adını verdiğimiz toplumsal alanda bir şeylerin var olan durumunu koruyabilmesi mümkün görünmüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Haliyle bu doğruluk için de geçerlidir.

Zira bu doğruluk kavramının, matematikteki doğru üzerinden hayatımıza girdiğini tahmin ediyorum. O da hiç bir yöne sapmadan belirli bir istikamete yönelik bir durumu ifade eder. (Toplumsal olarak aksine eğri diyoruz)

Yani önceden belirlenmiş bir yön var. Haliyle bu yön değiştiğinde, değiştirildiğinde ve bir şey, sapmadan o yeni yönde hareket ettiğinde yine doğru olarak tanımlanır.

Toplumlar ve toplumsal normlar da bundan farklı değil.

Dolayısıyla her tür toplumsal norm ( kelime kökeni normal ve Fransızcadır, anlamı çoğunlukça kabul gören, kurala, ölçüye uygun) da toplumların gerek maddi temelli koşulların (alt yapı) gerekse buna bağlı siyasi, sosyal, kültürel ve ahlaki koşulların (üst yapı) değişimine uygun olarak sürekli değişir.

Hem toplumdan topluma hem aynı toplumda ve zamanla. Hem yere hem zamana, hem kendi dışındaki süreçlere ve iç devinimine bağlı olarak…

Doğrular da değişir. Nihayetinde onu norm olarak var eden insan değişiyor. İnsanın tabi olduğu doğa, onun tabi olduğu dünya, onun da tabi olduğu evren değişiyor. Zaten değişim: Maddenin ve buna tabi her şeyin doğumu ile başlayan bir süreçtir.

Kaynaklar

  1. Boguslavski, et al. Diyalektik Ve Tarihsel Materyalizmin Abecesi. ISBN: 978-975-739-938-4. Yayınevi: Sol Yayınları. sf: 334.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close