Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ömer Özaslan
Ömer Özaslan
2,117 UP
Üye
7

Dogma nedir? Dinler dogma mıdır?

522 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap

Dogma, belli bir otorite tarafından konan, karşı konulamaz bir şekilde doğru olduğuna inanılan kurallar bütünüdür.

Eğer herhangi bir dinin mutlak doğru olduğuna inanıyorsanız, o din (tanım gereği ve en azından sizin için) dogmadır.

Ama hayır, dinler kendi başlarına, içsel olarak dogmatik olmak zorunda değildir. Eğer öyle olsaydı, "mezhep" denen şeyler olmazdı. Her ne kadar kendimizi birilerinin "hak dini" bildiğine inandırmak istesek de kimse hangi dinin doğru olduğunu (ve daha önemlisi, o din içinde hangi mezhebin doğru olduğunu) bilmiyor. Daha fenası, böyle bir şey olup olmadığını da bilmiyoruz çünkü dinlerin doğruluğu ve Tanrı ile olan ilişkisi kesin olarak ispatlanmış şeyler değil ve dinin temel varsayımlarından yola çıkarak henüz bilmediğimiz dini bilgileri önceden kestiremiyoruz. Yani dinin herhangi bir öngörü gücü bulunmuyor, bu da onu test edilmesi imkansız kılıyor ve "dogma" olarak değerlendirilmesine neden oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer ki dinlerin mutlak doğru olmadığını ama bir "doğruluk payı" bulunduğunu düşünürsek ve özellikle de insan toplumlarının düzenlenmesi amacıyla kültürel evrimin bir parçası olarak doğmuş bilgi bütünleri olarak görürsek, o zaman dogmatik bir tarafı da kalmıyor. Günümüzde sayısız dindar, kendi dinini sorgulayarak yeni "mini-mezhepler" yaratıyorlar, sosyal medyada yüz binlerce takipçiye erişiyorlar. Bunlar, objektif olarak doğrulanmış şeyleri söyledikleri için değil, o yüzbinlerce kişinin duymak istedikleriyle örtüşen şeyler söyledikleri için bu kitlelere erişebiliyorlar. Onların dininin berikilerinkinden daha doğru veya yanlış olduğunu objektif olarak ispatlamanın hiçbir yolu yok.

Dolayısıyla din, bir bütün olarak sorgulanabilir bir şey. Ama tabii ki birçok mezhep, objektif ve rasyonel metotlara kapalı olduğu için, sorgulama faaliyetini de pekiştirmeyi yeğlemiyor. Bu da birçok mezhebi (dolayısıyla dinin çoğunu) "dogmatik" yapıyor.

22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Evet, dinler dogmadır.

Tanımı gereği, sorgulanmadan kabul edilen doğrulara dogma denir. Ve dinler, evrenle, insanla ve elbette kendileriyle ilgili sayısız iddia ortaya atarlar ve bunları sorgulamak, o dogma kapsamında yanlıştır, hatalıdır. "İlk insan Adem'dir ve tanrı Adem'i çamurdan yaratmıştır" ifadesi test edilebilir bir iddiadır. Fiziki, bilimsel bir iddiadır. Bunu bilimsel yöntemlerle test edebilirsiniz. Ama kurumsal inanış sistemlerinde zaten bunu (aslında hiç bir şeyi) test edemezsiniz. Başka yöntemlerle (felsefe ya da bilim gibi) yapacağınız testlerin bulguları da inanç sistemlerince görmezden gelinir hatta bulgularınız bu iddialarla örtüşmez ise dışlanırsınız, size bazı sıfatlar uygun görülür ve cezalandırılırsınız. Buna göre dini inanışların ve iddiaların sorgulanması yasaktır. E bu da zaten dogmanın tanımı ile uyumlu bir davranış biçimi.

Tüm Reklamları Kapat

9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emir Ö.
Üye

Dogma, bir düşünce veya öğretim sistemidir. Dogma, her türlü inceleme ve eleştirmeyi üstünde tutulan, gözü kapalı inançtan düşünce olarak tanımlanabilir.[1]

Dinler dogmadır,çünkü çok ama çok büyük bir kısmı test edilemez ifadelerle doludur.Örneğin İslam dinindeki peygamberlerin mucizeler yaşaması,vahiyler alması kanıtlanamaz,bilimsel olmayan,inançsal düşüncelerdir.Bunun gibi düşünceler yanlışlığını,doğruluğu,yaşanmışlığı yahut yaşanmamışlığı ispat edilemeyen olgulardır.Bu da dinin dogma olduğunu ispatlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. M. Tuncay. (2010). Dogma Ve Drama. Sanat Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close