Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Evren Cemil Çayırlı
Üye 1 ay önce 2 Cevap
7

Ödüllü Soru Doğal uydunun uydusu olmaz mı?

Olmazsa neden?
438 görüntülenme
Cevap Ver 1,500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 1 ay önce

Doğal uydu, bir gezegenin etrafında dönen, doğal olarak oluşmuş gök cisimlerine verdiğimiz isimdir. Ancak bir doğal uydunun da başka bir doğal uyduya sahip olması çok mümkün değildir. Bunun birkaç sebebi vardır;

Kütleçekim: Bir gezegenin etrafında dönen uydu gezegene kütleçekim uygular ve gezegen de uyduya kütleçekim uygular ve bu kütleçekim belirli bir denge halindedir. Bu sisteme dışardan bir doğal uydu eklemeye çalışırsak muhtemelen kütleçekimsel anomaliler meydana gelecektir. Doğal uydu kendi uydusuna kütleçekim kuvveti uygulayacaktır fakat gezegenimiz de uydumuzun uydusuna kütleçekim uygulayacaktır ve bu durumda yörüngelerde anomaliler meydana gelecektir.

Yörüngesel Anomaliler: Bir uydu başka bir uyduyu kendisine çekebilir ancak uydumuzun kütleçekim etkisi bir gezegen kadar baskın olmayacaktır. Bu durumda iki uydu da birbirinin yörüngesine oturamayacaktır. Özellikle küçük uyduların başka bir gök cismini yörüngesinde tutması çok zordur. Yani böyle bir durumda yörüngeler kararsız olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç: Teorik olarak bir uydunun başka bir uyduya sahip olabilmesi mümkündür ama bu çok nadir gerçekleşir ve geçicidir. Bu tür sistemler kararsızdır. Özetle doğal uyduların, doğal bir uyduya sahip olması olasıdır ancak çok nadir ve özel durumlar olması gerekir.

Kaynaklar

  1. Bradley W. Carroll, et al. Introduction To Modern Astrophysics.
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kuzey Kanlıkılıçer
University of Toronto’da Astrofizik Minor’i yaptım 1 ay önce

Aslında Saturn’ün 2. en büyük uydusu olan Rhea’nın etrafında dönen bir çok asteroid var fakat sanırım bu asteroidler doğal uydu olarak kabul edebileceğimiz büyüklükte değiller ancak Satürnde de gördüğümüz gibi bir halka oluşturabiliyorlar. Yani teknik olarak doğal bir uydunun uydusu olma ihtimali var fakat daha önce bu tanıma uyacak bir sistem keşfedemedik.

Unutmamak lazım ki gezegenler ve uyduları hem büyüklükleri hem de ışık saçmamaları sebebiyle bizden ne kadar uzaklarsa bizim astronomik olarak onları keşfetmemiz o kadar zorlaşıyor. Genelde güneş sistemi dışındaki yıldız sistemlerindeki gezegenleri yıldızlarının yörüngesinde dönerken yarattıkları gölgeler sayesinde keşfediyoruz. Bu sebeble diğer yıldız sistemlerindeki gezegenleri ve uydularını gözlemlemek çok zor bir olay haline geliyor.

Bunun yanı sıra bu teorik olarak mümkün olayın gerçekleşmesi için oldukça büyük bir gezegen ve etrafında dönen yine büyük bir uydu olması gerekir ki bu durumun pek yaygın olmama ihtimali yüksek. Örnek olarak güneş sistemindeki en büyük gezegen jüpiter ilk oluştuğu zaman 70-80 kat daha büyük bir astronomik cisim olarak stabil hale gelebilseydi çok büyük ihtimalle nükleer füzyon yapabilecek kütleye ulaşarak bir yıldız (kırmızı cüce) olabilecekti. [2]

Tüm Reklamları Kapat

Jüpiter sisteminde bile bu kütlesine ve çok büyük uyduları olmasına rağmen bu durumla karşılaşmıyoruz çünkü uyduları başka büyük astronomik cisimlere etki edecek ve onları yörüngeye sokacak bir gravitasyonel etki yaratamıyor. (Bu arada Jüpiterin uydusu Ganymede ve Satürn’ün uydusu Titan aslında oldukça büyük hatta ikisi de bir gezegen olan merkürden daha büyük ancak daha kütleli değil dolayısıyla yerçekimi etkileri daha az, kaldı ki bu bile yeterli olmayabilir çünkü merkürün doğal bir uydusu yok) Yine de teorik olarak doğru kütlelerde oluşmuş astronomik cisimlerin bahsettiğiniz duruma sebep olmuş olma ihtimali oldukça yüksek, özellikle milyarlarca galaksi ve bu galaksilerde milyarlarca yıldız sistemi olduğunu ve bu sistemlerde gezegenler olduğunu düşünürsek.

Kaynaklar

  1. Scientific American. I Have Heard People Call Jupiter A "Failed Star" Thatjust Did Not Get Big Enough To Shine. Does That Make Our Sun A Kind Of Doublestar? And Why Didn't Jupiter Become A Real Star?. (21 Ekim 1999). Alındığı Tarih: 4 Mart 2025. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close