Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Doğal seçilim şans mıdır?

Deneme yanılma yöntemiyle binlerce farklı adaptosyanların oluşması ve bunların çok azının hayatta kalma şansı yüksek canlıları oluşturmasını düşününce aklıma matematik sınavında ne yaptığımı bilmeden rastgele toplama-çıkarma çarpma-bölme yaptığım günler geliyor ve şansa doğru cevabı tutturduğum günler geliyor. Yani bu mekanizma şansa bağlı mıdır?
282 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hikmet Saygın
Hikmet Saygın
2,929 UP
Yazılım mühendisi, bilim aşığı

Doğal seçilim adı üstünde türe pozitif bir özellik kazandıran en ufak da olsa bir özelliğin biraz daha öne çıkıp alt genlere aktarılması ile ilgili bir süreçtir. Yani bu konu için insanlık olarak resmen canlı denek gibi kullandığımız köpekleri inceleyebiliriz. Bu tarafta evrim ağacınıda "köpekler kurtlardan nasıl evrimleşti" isimli bir makale var. Burayı inceleyebilirsin. Burada doğal seçilimi tam olarak şansla anlatmak zor. Bunu bir örnekle anlatabilirim. Örneğin 1000 tane kurt aynı bölgede bulunuyor olsun be kurtlarin da kulak uzunluğu yaklaşık 10cm olduğunu düşünelim. Şimdi bu 1000 örnek içerisinde 10.2 cm de vardır 9.8 cm de vardır. Burada eğer ki kurtların kulaklarının 10.2 cm olması kurtlar için uremede veya hayatta kalmada pozitif ufacık bile bir etki oluşturuyorsa birkaç nesil sonra kurtların kulaklarının ortalama boyu 10.1cm'e doğru yaklaşmaya başlar. Bunun gibi düşünebiliriz doğal seçilimi. Yani özetle kurtların kulaklarındaki o farklılıkların oluşmasına şans demek evrimi yok saymak olur. Bu değişim evrimin ta kendisidir. Doğal seçilimden sebeple kurtların kulaklarının boylarının artması ise şans değil hayatta kalma veya üremelerindeki istatistiksel artışın türe yansımasıdır. Sorun özelinde cevaplayacak olursak test sınavında bilmediğin bir soruya cevap verip doğru cevabı tutturmuş olman bir sonraki soru için istatiksel olarak bir kazanç sağlamaz. Diğer soruda da 4 şık olacak ve şansın hâlen %25 olacaktır. Doğal.secilimde kalıtım esastır. Yani sınava çalışan öğrencilerin çalışmayanlara göre istatistiksel olarak daha başarılı olması buraya örnek olabilir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close