Doğal olmayan seçilime bizler ''yapay seçilim'' diyoruz. Öncelikle doğal ve yapay seçilim kavramlarını bilmek gerekir.
Doğal seçilim ya da doğal seleksiyon: hayatta kalmayı destekleyen özelliklere sahip bireylerin daha yüksek oranlarda çoğaldığı evrimsel bir süreçtir. Doğal seçilim bulunduğu koşul ve ortama uygun davranışların genotip ve fenotipe yansıtılması sonucu hayatta kalma şansının yükselmesi durumu. Genotipe aktarılması, o türün yavrularının da aynı şekilde hayatta kalma şanslarının yüksel olması ve uyum sağlaması anlamına gelir.
Yapay seçilim: insanlar tarafından yetiştirilen bitki ve hayvanların belirli özelliklerde olmasının sağlanması için sonraki nesillere aktarılması istenen özelliklerin, aktarılma olasılığını arttırmada kullanılır. Örneğin mısır, elma, muz, karpuz, tavuk bunların başında gelebilir.

Doğal seçilim, evrimin yüzde yüz bir parçası. Fakat bunu (kendi fikrimce) yapay seçilim için söyleyemeyeceğim. Nedeni, bunların bilerek insan hayatı ve beslenmesi için ''beşeri'' olarak yapılması. Ve bu insan dokunuşu yapımlar bir amaç doğrultusunda yapılıyor. Bu da insanlara yararlı olmak. Eğer doğal seçilim gibi herhangi bir beşeri dokunuş olmasaydı, bu evrimin bir parçası diyebilirdik.
Farklı ve geniş bir bakış açısı olarak bir de bu pencereden bakabiliriz: İnsan, bitkiler ve hayvanları kendi amaçları doğrultusunda değiştirse de, bu toplam bir doğayı kapsar. İnsan da doğanın bir parçasıdır. Dolaylı da olsa insanların yaptığı beşeri uygulamalar da doğanın parçasını oluşturmaktadır.
Fakat bu iki ayrı kavramı, birbirine karıştırmadan kavramak önemli. Birinin tamamen doğal, diğerinin tamamen yapay ve amaçlı olduğunu unutmamak gerekli. Değerli sorunuz için teşekkürler.