Manyetik monopollerin keşfi, fizik yasalarını kökten değiştirebilir. Maxwell denklemleri genişletilir, kuantum teorisinde yeni keşifler yapılır ve evrenin yapısına dair daha derin bilgiler elde edilir. Bu keşif, evrenin başlangıcına dair teorileri destekler ve yeni teknolojilere kapı aralayabilir.
burada B manayetik alanı tarif eden bir vektör alanı yani uzay üzerindeki her noktaya bir vektör karşılık getiren bir fonksiyon olarak düşünülebilir. Soldaki ters üçgen ise bu vektör alanının istenilen noktadan ne kadar ok çıktığını veya ne kadar ok girdiğinin bir ölçüsünü veren diverjans isimli bir operatör. Aşağıdaki görselde mavi renkte olanda okların o noktadan çıkıp tekrar o noktaya girdiğini düşün o da diverjansın 0 olmasına karşılık gelir.
Tüm Reklamları Kapat
Buna göre bir manyetik alan ne okların içinden çıktığı ne de okların içine girdiği bir alan gibi davranmıyor çünkü manyetik alan kaynağını içine alacak kapalı bir hacim içerisine giren ve çıkan okların sayısı mutlaka eşittir anlamına geliyor. Tam tersi olsaydı eşitliğin sağ tarafında 0 dan farklı bir skaler olması gerekirdi. İlginç tarafı bu denklem başka problemlerin çözülmesinde, bazı yapıların kurulmasında vs. kullanıyor yani manyetik alanın diverjansının karşımıza çıktığı her yere 0 yazıp denklemi çözmeye öyle devam ediyoruz. Fakat bunun 0 olmaması demek bu denklem kullanılarak çözülen differansiyel denklemlerinin çözümünün de değişmesi anlamına gelir bir diferansiyel denklemde ekstra bir terim daha eklemek o diferansiyel denklemi içinden çıkılamayacak bir hala getirebilir.
Böyle bir durumda muhtemelen şuan halihazırda kullandığımız ve çalışan teorilerde bir değişiklik olmaz çünkü elektromanyetizma en iyi çalışan teorilerden birisi ve manyetik alanın diverjansı 0 olan birçok malzeme var en basitinden lisede de yapılan manyetik alan çizgileri deneyi hani demirtozuyla falan yapılıyor fakat eğer dediğin şekilde bir kaynak gibi davranan bir malzeme bulunursa bu halihazırda çözülmüş olan diferansiyel denklemlere ek bir terim/terimler gelmesi anlamına gelir ve bu malzemeyi oluşturularak yaratılan sistemlerin farklı özellikler gösterceği anlamına ve bu yeni özellik teknolojide bir etki yaratabilir belki daha gelişmiş cihazlar vs. görebiliriz. Ayrıca atıyorum maxwell denklemleri manyetik monopol olan ve olmayan malzemeleri dahil etmek için 4'ten 5'e bile çıkabilir :P
Kaynaklar
D. J. Griffiths. Introduction To Electrodynamics. ISBN: 9780138053260.
2
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Bilimseverlerin buluşma noktası Evrim Ağacı'na 2024'te de destek olun!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Evrim Ağacı olarak, 2024 yılında da Türkiye'de bilim iletişimini daha da genişletmek istiyoruz. Ancak bu hedefe ulaşabilmek için sizin gibi bilimseverlerin maddi desteğine ihtiyacımız var. Reklamlar yeterli değil! Dolayısıyla sadece sizin katkılarınızla Türkiye'nin en büyük bilim platformunu daha da ileriye taşıyabiliriz. 2024 yılında da bize destek olarak bu yolculuğumuza ortak olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Vakti gelmiş bir düşüncenin önünde hiçbir ordu duramaz.” Victor Hugo
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).