Manyetik monopolün yokluğunu gösteren denklem şu
burada B manayetik alanı tarif eden bir vektör alanı yani uzay üzerindeki her noktaya bir vektör karşılık getiren bir fonksiyon olarak düşünülebilir. Soldaki ters üçgen ise bu vektör alanının istenilen noktadan ne kadar ok çıktığını veya ne kadar ok girdiğinin bir ölçüsünü veren diverjans isimli bir operatör. Aşağıdaki görselde mavi renkte olanda okların o noktadan çıkıp tekrar o noktaya girdiğini düşün o da diverjansın 0 olmasına karşılık gelir.
Buna göre bir manyetik alan ne okların içinden çıktığı ne de okların içine girdiği bir alan gibi davranmıyor çünkü manyetik alan kaynağını içine alacak kapalı bir hacim içerisine giren ve çıkan okların sayısı mutlaka eşittir anlamına geliyor. Tam tersi olsaydı eşitliğin sağ tarafında 0 dan farklı bir skaler olması gerekirdi. İlginç tarafı bu denklem başka problemlerin çözülmesinde, bazı yapıların kurulmasında vs. kullanıyor yani manyetik alanın diverjansının karşımıza çıktığı her yere 0 yazıp denklemi çözmeye öyle devam ediyoruz. Fakat bunun 0 olmaması demek bu denklem kullanılarak çözülen differansiyel denklemlerinin çözümünün de değişmesi anlamına gelir bir diferansiyel denklemde ekstra bir terim daha eklemek o diferansiyel denklemi içinden çıkılamayacak bir hala getirebilir.
Böyle bir durumda muhtemelen şuan halihazırda kullandığımız ve çalışan teorilerde bir değişiklik olmaz çünkü elektromanyetizma en iyi çalışan teorilerden birisi ve manyetik alanın diverjansı 0 olan birçok malzeme var en basitinden lisede de yapılan manyetik alan çizgileri deneyi hani demirtozuyla falan yapılıyor fakat eğer dediğin şekilde bir kaynak gibi davranan bir malzeme bulunursa bu halihazırda çözülmüş olan diferansiyel denklemlere ek bir terim/terimler gelmesi anlamına gelir ve bu malzemeyi oluşturularak yaratılan sistemlerin farklı özellikler gösterceği anlamına ve bu yeni özellik teknolojide bir etki yaratabilir belki daha gelişmiş cihazlar vs. görebiliriz. Ayrıca atıyorum maxwell denklemleri manyetik monopol olan ve olmayan malzemeleri dahil etmek için 4'ten 5'e bile çıkabilir :P
Kaynaklar
- D. J. Griffiths. Introduction To Electrodynamics. ISBN: 9780138053260.