Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Turgay Aydın
Turgay Aydın
13K UP
Üye
1

Doğadaki çoğu şey neden bizim algı kapasitemiz dışındadır ?

264 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Canlı organizmaların fizik evreni algılama yöntemi, duyularının algı kapasitesine bağlı olduğu için, evreni olduğu gibi değil, algı kapasitesinin yorumladığı hali ile deneyimlerler. Bu algı kapasitesi sınırlılığı, UMWELT olarak tanımlanmakta. Her organizma, evrimsel süreçte yaşamda kalmada gerekli duyu hassasiyetleri ile var olagelmiştir. Insan da öyle. Bu nedenle ışık tayfının 10milyarda 1ini görebilmekte olduğumuz halde kendimizi kör olarak tanımlamıyoruz. Çünkü bu kadar az miktar görmek, yaşamda kalmak için yeterli. Ses dalga boyundaki sınırlılık, kokudaki, hatta mental olarak bile görece kapasiteye sahibiz. Yaşamda kalma açısından bir çok canlının farklı duyuları bizden çok çok ileri düzeyde uzmanlaşmış durumda. (Uzmanlasmislik tamamen bizim tanımlarımız referans alınarak söylenmekte. Doğada bu anlamda hiyerarşi söz konusu değildir. )

Evrimsel süreçte canlılığın temel kodu, yaşamda kalmak olduğu için, evreni daha iyi anlama, anlam yükleme, sofistike düşünsel ihtiyaçlar beynin en son gelişen prefrontal korteksi ile alakalı olarak kültürel evrimle daha sonra gündeme gelmiş gibi görünüyor. Başarılı olmak, mutlu olmak, önemli olmak gibi bizim sahte kurgularımız, bilinçdışı dışı için tamamen anlamsız olduğu için, bizim evreni anlamak ile ilgili merakımızı sınırlayan umweltimiz, bize eksiklik gibi gelmekte ve bir çok konuda arzu ettiğimiz sonucu neden kendi kendimize sabote ettiğimizi anlayamıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü temel kodumuz çalışmakta esas olarak. Çoğu zaman kararı da bilinçdışı vermekte. Bu açıdan algı kapasitesinin sınırlarını bir şekilde aşmış olmanın olası sonuçlarının bizim öngördüğümüz gibi olması zor görünmekte. Bilinç, milyonlarca senedir bu umwelt üzerinden gelişti ve bu kadar uyaranı işleyip yorumlamayı öğrendi. Birden ani ve üst düzey çıkarım üretmesini beklemek hata olacaktır. Yani çok uzun sürede oluşmuş fiziksel uyaran yorumlama sistemini kısa bir surede değiştirmeyi öngörmek, evrimsel mekanizmaları görmezden gelerek bakmak olacaktır herhangi bir organizmaya .

Yaşamda kalmada avantaj sağlıyor ya da epigenetik faktörler gerektiriyorsa umwelt evrimsel olarak zaten değişecektir. Ancak şahit olduğumuz fiziksel uyaran yorumlama yapımız bizim için en uygunu olmak durumunda geçmişinden bağımsız ele alamayacagimiz için.

195 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (12 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 12 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close