Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Doğadaki 4 temel kuvvetin güçleri neye göre sıralanıyor?

Mesela elektromanyetizmayı kullanarak güçlü nükleer enerjiye baskın gelip atomu parçalayabilir miyiz yoksa güçlü nükleer enerji elektromanyetizmadan daha güçlü olduğu için ne yaparsak yapalım elektromanyetizmayla atomu parçalamak imkansız mı olur?
4,776 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Laçın Vəlizadə
8. sınıfa gidiyorum.(Azerbaycan)

Bu kuvvetlerin ne olduğunu açıklarsak sorunuzun cevabını bulacağınızı düşünüyorum. Bildiğimiz gibi doğada 4 temel kuvvet var:

1. Kütleçekim kuvveti veya yerçekim kuvveti

2. Elektromanyetik kuvvet

Tüm Reklamları Kapat

3. Güçlü nükleer kuvvet

4. Zayıf nükleer kuvvet

Not: Bu kuvvetleri güçlerine göre sıralanmamıştır ve rastgeledir.

Bu kuvvetlerden ikisi (kütleçekim v elektromanyetizma) ile günlük hayatımızda karşılaşırız. Diğer ikisi (zayıf ve güçlü nükleer kuvvet) ile ise günlük hayatda karşılaşmayız.(Tabii ki günlük hayatımızı laboratuvarda geçermiyorsak :D)

Tüm Reklamları Kapat

1. Kütleçekim kuvveti:

Bu kuvvet ünlü fizikçi, fizikte devrim yaratan Isaac Newton ile başlangıcını aldı. Daha sonralar Albert Einstein ile modern görkemini aldı. Kütleçekim kuvveti kısaca ve kabaca demek gerekirse kütleli cisimler arasındaki kuvvettir. Bu kuvvet şaşırtıcı olsa da 4 kuvvet arasındaki en zayıf kuvvettir. Bu kuvvetin formülü şöyledir:

F = G×m1×m2/r²

Burada F - kuvvet, G - kütleçekim sabiti, m1 - birinci cismin kütlesi, m2- ikinci cismin kütlesi, r - mesafedir.

Cisimlerin kütlesi ile aralarındakı kuvvet doğru orantılıdır, yani kütlelerden biri iki defa artarsa kuvvet iki defa artar, kütlelerden her ikisi iki defa artarsa kuvvet 4 defa artar. Cisimlerin arasındakı mesafenin karesi ile aralarındakı kuvvet ters orantılıdır, yani mesafe 2 defa artarsa kuvvet 4 defa azalır veya mesafe 2 defa azalırsa kuvvet 4 defa artar.

G sabittir ve değeri şöyledir:

G = 6,67 × 10^-11 N × m²/kq²

2. Elektromanyetik kuvvet

Elektrik yüklü cisimlerin manyetik alanları arasındaki kuvvettir. Elektrik yükü q harfi ile gösterilir ve birimi ünlü fizik Charles Coulomb'un şerefine 1 Coulombdur. Elektromanyetik kuvvet nedeniyle aynı yükler ((+),(+) veya (-),(-)) bir-birini iter, zıt yükler ((+) ve (-)) ise bir-birini çeker. Elektromanyetik kuvvet en güçlü ikinci kuvvettir. Elektromanyetizmanın temelini oluşturan Coulomb yasasının formülü şöyledir:

F = k×|q1×q2|/r²

Tüm Reklamları Kapat

Burada F - kuvvet, q1 - birinci cismin elektrik yükü, q2 - ikinci cismin elektrik yükü, k - Coulomb sabiti, r - mesafedir.

Cisimlerin elektrik yükleri ile onların aralarındaki elektromanyetik kuvvet doğru orantılıdır. Cisimlerin aralarındaki kuvvet aralarındaki mesafenin karesi ile ters orantılıdır.

k sabittir ve değeri şöyledir:

Tüm Reklamları Kapat

k = 9 × 10⁹ N×m²/C²

3. Güçlü nükleer kuvvet:

Az önce dediğim gibi bu kuvvet atom ve daha küçük parçacıklar arasındakı kuvvettir. Bildiğimiz gibi protonlar kuarklardan oluşur. Bu kuarklar aynı yüklü olduğu için elektromanyetik kuvvet nedeniyle bir-birlerini iterler. Ancak güçlü nükleer kuvvet bu itmeye karşı çıkar ve kuarkları birlikte tutar. Buradan bu sonuca varırız: Güçlü nükleer kuvvet elektromanyetik kuvvetden güçlüdür ve dolayısıyla doğadaki en güçlü kuvvetdir.

4. Zayıf nükleer kuvvet

Tüm Reklamları Kapat

Zayıf kuvvet diğer kuvvetlerden bir özelliğine görd farklanıyorlar: Diğer kuvvetler genelde birlikte tutmaya çalışırken bu kuvvet şeyleri parçalamaya çalışır. Zayıf kuvvet kütleçekim kuvvetinden güçlüdür, ancak çok kısa mesafelerde etki eder. Zayıf kuvveti kısaca özetlemek gerekirsek birçok parçacığın ve atom çekirdeğinin parçalanmasından ve bozunmasından sorumludur.

Sonuç olarak kuvvetleri güçlerine göre sıralarsak şöyle olur:

1. Güçlü nükleer kuvvet

2. Elektromanyetik kuvvet

3. Zayıf nükleer kuvvet

4. Kütleçekim kuvveti

425 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close