Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Arda İlkan Mertol
Üye 24 Temmuz 2023 1 Cevap
3

Doğada sabun nasıl yapılır?

Eğer bir gün olurda insanlıktan uzak düşersem aklıma gelen en temel ihtiyaçlardan biri sabun olurdu çünkü hasta olmak direkt oyun bitti demek olurdu. Şimdi sorum şu ben ıssız insanlıktan uzak bir yerde nasıl sabun yapabilirim
762 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt 25 Temmuz 2023

Sabunu nasıl yapacağımızdan önce, sabunun nasıl "çalıştığını" anlayalım ki yapım aşamaları da anlamlı olsun.

Sabun, normalde çözünmeyen partikülleri çözünür hale getirir, bu da suyun partikülleri durulayarak uzaklaştırmasını sağlar. Bir sıvıyı, karışmayan başka bir sıvı içinde dağıtabilen emülsifiye edici bir maddedir. Yani, yağ doğal olarak suyla karışmazken, sabunun yağı uzaklaştırılabilecek şekilde askıda tutabileceği anlamına gelir. Daha basit bir ifadeyle, sabun yağ ve kir damlalarının ellerinizden (veya vücudunuzun her neresiyse) ayrılıp, suda asılı kalmasına neden olur.

Bu emülsifiye edici etkinin çalışması için aslında bir tek şeye gereksinimimiz var: Gliserin.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii doğada gliserin ağaçta yetişen veya toprakta biten bir malzeme değil, bu yüzden bir şekilde üretmek zorundayız. Gliserini doğal yollarla üretmenin yolu, yağ asitlerini, potasyum tuzu gibi alkali bir malzeme ile parçalamaktır. İkisi etkileşime girdiklerinde elimizde hatırı sayılır miktarda gliserin oluşur.

Bu karma karışık kimya deneyi gibi görünen süreç aslında çok kolaydır. Yağ asidi için herhangi bir hayvanın yağını, alkali için de odun külü kullanılabilir. Yani ateşte yemeğinizi pişirdikten sonra arta kalan kül ve yağ ile sabun yapılabilir. Zaten sabun da yüksek ihtimalle böyle icat edilmiştir.

Su ile karıştırılan odun külü sodalı su üretir, bu da daha sonra sabun yapmak için hayvansal yağ ile karıştırılabilir. Külünüze kaynar su eklemeniz, birkaç gün bekletmeniz ve kül suyunu (sodalı su) karışımdan boşaltmanız yeterlidir. İçinde yumurta koyduğunuzda batmıyorsa, sabun yapım sürecine devam etmek için yeterince alkali hale gelmiş demektir.

Sodalı su yaptıktan sonra, geriye sadece hayvansal yağ ile beraber pişirmek kalıyor. Yüksek ihtimalle çok yumuşak bir sabun üreteceksiniz. Karışım pişerken içine tuz atmak sabunu sertleştirir.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu sabun yapım sürecindense, doğada temiz kalmanın çok daha kolay bir yolu var: Üzerinize doğrudan odun külü sürmek.

Çünkü cildiniz ve mesela yemek yediyseniz elleriniz zaten yağlı olacak. Yağ ile külü başka bir kapta karıştırıp da kimyasal reaksiyonlara sokmak yerine doğrudan kendinize uygularsanız, sizde hali hazırda bulunan yağ ile etkileşime geçip yine bir çok kiri ve yağı emülsifiye edecektir. Kül üzerinizde biraz kaldıktan sonra bir derede iyice durulanın. Bu kadar.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close