Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali İmran Kaya
Ali İmran Kaya
1,108 UP
Üye
0

Doğada neden yeşil çoğunluktadır?

Yani neden çalılar ağaçlar vb. Çoğu yeşil yeşili özel kılan ne?
614 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Ağaç ve bitkilerdeki yeşil, kolorofilin kırmızı ve mavi dalga boylarında gelen ışığı emip, yeşil dalgaboyundaki ışığı daha az emmesi ve dolayısıyla emilmeyen dışa yansıyan ışığın bizim gözlerimizce algılanması ile ilgili.

Insan gözünün de yeşil ışığın tonlarını daha ayrıntılı görmeye adapte olmuş bir göz yapısı var, zira yeşilliklerin arasında tehlikeyi seçme, bozuk/çürük yiyeceklerin yeşile dönmesi ve yeşilliklerin arasında yenebilir olanları ayırd edebilme gibi özellikler hayatta kalması açısından önemli.

Tüm Reklamları Kapat

Ama hayvanlardaki yeşille, klorofilli bitkilerin yeşili arasında kimyasal bir ortaklık yok. Gökyüzünü mavi gösteren Rayleigh saçılımıyla mavi tonlarının ise benzer bir fiziksel prensibe dayanmak açısından kısmen ortaklık var.

Doğada mavi renk pigmenti üretebildiği bilinen hayvan, bir kelebek türü hariç, yok. Mavi, sadece o dalga boyunu yansıtan katmanlı yapılar tarafından oluşturuluyor (yeşil de aynı yapının sarıyla karışmasıyla ortaya çıkıyor). Dikkat çekici olduğu için cinsel seçilimle bazı türlerde kalıcılaşmış. Kahverengi-turuncu-sarı aralığındaki renkler ise ömelanin ve feomelanin adlı pigmentler sayesine ortaya çıkar (ilki koyu, ikincisi açık renkler). Dışarıdan alınan pigmentlerle de renk değişimleri meydana gelebilir (bkz. flamingoların pembesi, beta-karoten ile turunculaşma). Tabii duruma göre cilt yüzeyine yakın kan damarları da bizim gibi canlıların rengini etkiliyor.

Bizdeki mavi göz rengi de, iris'te melanin yokluğunda ortaya çıkıyor. Yani aslında pigmentsiz gözler mavi oluyor. Nedeni de mutasyonla ortaya çıkan çekinik bir gen. Yeşil, bu yapının parlak sarı bir fonla birleşmesiyle ortaya çıkıyor. Tüm göz renkleri, bu tür kombinasyonlardan oluşuyor.

115 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close