Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cemil Harran
Cemil Harran
1,230 UP
Üye
2

DNA ve RNA'nın kodlanması nasıl mümkün oluyor? Hangi kodlar buna karar veriyor?

bir hücrenin göz veya kan hücresi olması ne zaman büyüyüp ne zaman öleceği nasıl mümkün olabiliyor?
252 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atahan Sır
Atahan Sır
70K UP
öğrenci

Dna kodlarını anne ve babamızdan alırız. İlk hücremizde de aynı DNA kodlarına sahiptik şimdi ki hücrelerimizde de aynı DNA kodlarına sahibiz. Ama biraz daha derin düşünürsek DNA'daki kodların neden öyle olduğunu sorgularsak karşımıza evrim, doğal seleksiyonlar, mutasyonlar çıkar.

Bunu anlamak için fareler ve renkleri üzerine bir örneği inceleyelim.

Tüm Reklamları Kapat

Siyah bir ortamda yaşan beyaz farelerin var olduğunu düşünelim. Bu fareler DNA'larında beyaz gen içeriyor olsun ve belirli bir süre sonra bir mutasyon sonucu yeni doğan bir farede beyaz gen siyah gene dönüşmüş olsun. ( dna binlece mutasyona maruz kalmaktadır. Çoğu, canlı için zararlı olabilirken bazıları ise yararlıdır.) Bu siyah gene sahip fare siyah bir ortamda, yaşan fareler için avcılardan korunma imkanı sağlayacaktır ve siyah gene sahip olan fareler daha az ölücek daha çok gen aktarımı yapıcaktır. Böylece fare popülasyonu siyah gene sahip olmuş olucaktır. Örneğin bir mutasyonun da fareleri parlak beyaz yaptığını düşünelim. Bu parlak beyaz genlere sahip olan fareler daha çok avlanıcak ve daha az yavrulucağı için parlak beyaz geni yok olucaktır.

Genetik dizilimlerde zamanla çevreye en uyum sağlayan genetik dizilişe sahip olan genler ayakta kalarak oluşmuştur. Dna mutasyona uğramış, doğal seleksiyon geçirmiştir. Bir heykelin yontulması gibi yaşama uyum sağlayamayan parçalar atılmış ve yaşama uyum sağlayanlar ayakta kalmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Zaten rna Edna'dan kopyalanmaktadır.

Hücrelerin farklılaşması ise güzel bir konudur. Göz hücremiz ile mide hücremiz aynı dna'ya sahiptir ama aktif genleri, genlerin dışa vurumu farklıdır. Hücre bazı karmaşık mekanizmalar kullanarak genleri kombine etmekte, aktif bölgelerini değiştirmekte hatta sentez sonrası aminoasit zincirlerine şekiller vererek farkı fonksiyonlar kazandırmaktadır. Buna gen ekspresyonu denmektedir.

Aslında bu süreci kolayca anlatmak gerekirse beton ve tuğlayla hastane de yapabiliriz, okulda. Beton ve tuğla DNA'mız olsun, beton ve tuğlayı farklı şekillerde kullanarak binalara farklı işlemler kazandıra bilmekteyizdir. Hastane hasta bakarken, okul eğitim vermektedir. Göz görme işlevini yerine getirirken, mide sindirim yapmaktadır. Yapı maddesi beton ve tuğla olsa da onları farklı işlemlerden geçirerek farklı binalar üretebilmekteyizdir.

120 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close