Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

DNA saçta nasıl işler?

Saç ölü bir yapı ise kıvırcık insanlar saçlarını ıslattığı zaman düzleştirici kullanırsa saç düz kalmalı kısacası DNA saçta kendini nasıl gösteriyor?
388 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Cevabımızı ısıya duyarlı, şekil hafızalı polimelerden çıkarabiliriz sanırım.

Zaman zaman "akıllı polimer" olarakta adlandırılan bu polimerler, ortamdaki sıcaklık, nem, ışık yoğunluğu, manyetik gibi parametrelere göre şekil, renk ve iletkenlik gibi özelliklerini değiştirebiliyorlar.

Saçlarımızda ıslandıkları zaman, çoğu nesne gibi daha koyu bir renge döner, düzleşir ve iletken bir hale gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Saçların şeklinin bozulmasındaki en büyük etmen saç derisinde ve saçın kendisindeki nem miktarı. Bir nevi saçımızı düzleştirdiğimizde aslında ona kuvvet uygulayarak düz tutuyoruz. Bu kuvvetin ortadan kalkmasıyla saç eski formuna geri dönüyor, bu işlem oldukça mekaniktir. Sıkıştırdığımız bir yay, sıkıştırmayı bıraktığımız anda bir anda eski haline gelecektir.

Saçımızı sadece ıslattığımızı varsayalım bu durumda bile kıvırcık saçlarımız olsa saçlarımız bir nebzede olsa da düzleşecektir. Aslında burada çok basit doğa kuvvetleri söz konusu, saç tellerine binen su onları olduğundan çok daha ağır bir hale getirir. Buda saçların orjinal şekli üzerinde bir etki oluşturur. Az önce dediğim gibi tabana sabitlenmiş bir yayın ucuna ağırlık eklemek gibi düşünebilirsiniz. Ucundaki ağırlığı söktüğünüzde yay tekrardan orjinal haline gelecektir.

Saçlarımızdaki gördüğümüz bu değişikler aslında mekanik olaylardır, doğada ve çevremizde çok sık karşılaştığımız durumlardır.

Kaynaklar

  1. Dr. Zeynep Bilgici. (2016). Şekil Hafızalı Yeni Polimerler. Bilim Genç TUBİTAK. | Arşiv Bağlantısı
  2. Derya MUTLU, İdris KARAGÖZ, et al. (2023). Akilli Malzeme Olarak Polimerler Ve Uygulamalari. DergiPark. | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close