Hücrelerin bölünmeden önce DNA'larını kopyalaması gerekir. Bu, her yavru hücrenin genomun bir kopyasını almasını ve dolayısıyla genetik özelliklerin başarılı bir şekilde miras alınmasını sağlar. DNA replikasyonu önemli bir süreçtir ve temel mekanizma tüm organizmalarda korunur. DNA, hücre döngüsünün S fazında çoğalır ve DNA replikasyonunun 'kökenleri' olarak bilinen DNA dizisindeki belirli bölgelerde başlar. DNA replikasyonuna bir dizi protein katılır ve süreç, hücre döngüsü kontrol noktaları adı verilen hücre gözetim mekanizmaları tarafından incelemeye tabi tutulur. Bu kontrol noktaları, DNA replikasyonunun hücre döngüsü başına yalnızca bir kez gerçekleşmesini sağlar. DNA replikasyonundaki kusurlar kansere neden olanlar da dahil olmak üzere zararlı mutasyonlara yol açabilir.
Bazı araştırmalar, bu konuda DNA ve hücre bilincini öne sürüyor. Ancak bilinç kavramı anlaşılması güç ve daha fazla araştırmayı gerektiren bir olgu. Temel fen bilimlerinde bilinç kavramı genel olarak kabul edilmez. Ancak araştırma yaparken şu yazıyı buldum, kaynak kısmından da makalenin tamamına ulaşabilirsiniz:
''DNA bilinci zamanla atomlardan evrimleşti. Daha sonra hücre düzeyine ve ardından omurgalı beyninin büyüklüğüne doğru ilerledi. DNA bilinci nörolojik bilince yol açmıştır, ancak her iki bilinç biçimi de kuantum fenomenine bağlıdır.''
Kaynaklar
- John K. Grandy. Dna Consciousness. Alındığı Tarih: 21 Kasım 2023. Alındığı Yer: publicationslist | Arşiv Bağlantısı