DMT, (C6H4(CO2CH3)2) kimyasal formülüne sahip, daha çok kimyasal madde olarak alınan bir tür bileşik. Bu bileşik çoğunlukla (neredeyse tamamen) bitkilerden bulunur / elde edilir. Madde dışı alanlarda ''ruh molekülü'' olarak da adlandırılır. Batı kültürü açısından, DMT ilk olarak 1931'de Kanadalı kimyager Richard Manske tarafından sentezlendi. 1946'da mikrobiyolog Oswaldo Gonçalves de Lima, DMT'nin bitkilerde doğal olarak bulunduğunu keşfetti (Goncalves de Lima, 1946 ). DMT'nin halüsinojenik özellikleri, 1956 yılında öncü bir Macar kimyager ve psikiyatrist olan Stephen Szara'nın, Mimosa hostilis bitkisinden DMT'yi çıkarması ve bu özütü kas içinden kendisine uygulamasına kadar keşfedilmemişti. Böylece dini - madde dışı - ritüel - manevi olarak adlandırılan yeni bir kapı açıldı.
Çeşitli spekülatif ve henüz test edilmemiş hipotezler, endojen DMT'nin insan beyninde üretildiğini ve belirli psikolojik ve nörolojik durumlarda rol oynadığını ileri sürmektedir. DMT doğal olarak sıçan beyninde, insan beyin omurilik sıvısında ve insanların ve diğer memelilerin diğer dokularında küçük miktarlarda meydana gelir.
Epifiz bezi, beyin içinde melatonin hormonunu salgılayarak uyku döngüsünü etkileyen küçük bir yapıdır. DMT, uyku için de gerekli olan sentezin bir parçasıdır. Bu yüzden az da olsa bir miktar salgılıyoruz. Ancak bunun hakkında çalışmalar hala sıçan ve diğer memelilerde (özellikle insan) devam ediyor. DMT, dışarıdan bir takviye olarak alındığında beyin fonksiyonları üzerinde etki göstererek halüsinasyon görmeye ve gerçeklik algısının bozulmasına neden oluyor.
Kaynaklar
- S. A. Barker. (2018). N, N-Dimethyltryptamine (Dmt), An Endogenous Hallucinogen: Past, Present, And Future Research To Determine Its Role And Function. Frontiers in Neuroscience. doi: 10.3389/fnins.2018.00536. | Arşiv Bağlantısı
- J. G. Dean, et al. (2019). Biosynthesis And Extracellular Concentrations Of N,N-Dimethyltryptamine (Dmt) In Mammalian Brain. Scientific Reports, sf: 1-11. doi: 10.1038/s41598-019-45812-w. | Arşiv Bağlantısı