Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Arda Ercan
Arda Ercan
1,055 UP
Üye 16 Şubat 1 Cevap
2

DMT (Dimetiltriptamin) vücudumuzda neden sentezlenir?

Yaşayan bazı bitki ve hayvanlarda doğal olarak bulunduğunu söyleyebiliriz.Peki belli bir miktar alındıktan sonra psikedelik deneyimler yaşatan bu maddeyi biz insanlar da dahil olmak üzere neden doğal olarak sentezliyoruz?
697 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 27 Şubat

DMT, (C6H4(CO2CH3)2) kimyasal formülüne sahip, daha çok kimyasal madde olarak alınan bir tür bileşik. Bu bileşik çoğunlukla (neredeyse tamamen) bitkilerden bulunur / elde edilir. Madde dışı alanlarda ''ruh molekülü'' olarak da adlandırılır. Batı kültürü açısından, DMT ilk olarak 1931'de Kanadalı kimyager Richard Manske tarafından sentezlendi. 1946'da mikrobiyolog Oswaldo Gonçalves de Lima, DMT'nin bitkilerde doğal olarak bulunduğunu keşfetti (Goncalves de Lima, 1946 ). DMT'nin halüsinojenik özellikleri, 1956 yılında öncü bir Macar kimyager ve psikiyatrist olan Stephen Szara'nın, Mimosa hostilis bitkisinden DMT'yi çıkarması ve bu özütü kas içinden kendisine uygulamasına kadar keşfedilmemişti. Böylece dini - madde dışı - ritüel - manevi olarak adlandırılan yeni bir kapı açıldı.

DMT kimyasal formülü.
DMT kimyasal formülü.
Alamy

Çeşitli spekülatif ve henüz test edilmemiş hipotezler, endojen DMT'nin insan beyninde üretildiğini ve belirli psikolojik ve nörolojik durumlarda rol oynadığını ileri sürmektedir. DMT doğal olarak sıçan beyninde, insan beyin omurilik sıvısında ve insanların ve diğer memelilerin diğer dokularında küçük miktarlarda meydana gelir.

Epifiz bezi, beyin içinde melatonin hormonunu salgılayarak uyku döngüsünü etkileyen küçük bir yapıdır. DMT, uyku için de gerekli olan sentezin bir parçasıdır. Bu yüzden az da olsa bir miktar salgılıyoruz. Ancak bunun hakkında çalışmalar hala sıçan ve diğer memelilerde (özellikle insan) devam ediyor. DMT, dışarıdan bir takviye olarak alındığında beyin fonksiyonları üzerinde etki göstererek halüsinasyon görmeye ve gerçeklik algısının bozulmasına neden oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. A. Barker. (2018). N, N-Dimethyltryptamine (Dmt), An Endogenous Hallucinogen: Past, Present, And Future Research To Determine Its Role And Function. Frontiers in Neuroscience. doi: 10.3389/fnins.2018.00536. | Arşiv Bağlantısı
  2. J. G. Dean, et al. (2019). Biosynthesis And Extracellular Concentrations Of N,N-Dimethyltryptamine (Dmt) In Mammalian Brain. Scientific Reports, sf: 1-11. doi: 10.1038/s41598-019-45812-w. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close