Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fatih Özaslan
Üye
4

Diyalektik nedir ? Diyalektik yöntem nedir ?

15,315 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Zıt fikirlerin mantık çerçevesinde çarpışması ile doğruyu bulma yöntemdir.

Temel mantığı şu: Bir insanın, herhangi bir konuda doğruya ve gerçeğe ulaşmaya çalıştığını varsayalım. Eğer bu konu matematiksel ise, formüle dökülebiliyor ise sorun yok, rakamlar kesindir ve bizi doğru sonuca ulaştırır. Ama aranan gerçek matematikle ifade edilemiyorsa kişi kendisi düşünmeye ve yorumlamaya başlar. Ve bu yorum ve düşünce dizgisi, kaçınılmaz olarak o insanın kişiliğinden, hayata bakışından, inançlarından, politik görüşünden, deneyimlerinden etkilenir. Bu da objektif ve tarafsız olmasını engeller. Kişi bunu isteyerek yapmaz belki ama engelleyemez de.

Tüm Reklamları Kapat

Bu gerçeği peşinen kabul edip bizimle zıt hayat görüşlü, zıt politik, felsefi anlayışta, farklı yaşamsal deneyimlerden geçmiş biri ile bu konuyu tartışmak çok verimli olur çünkü kaçınılmaz olarak o kişi, konuya bizden farklı bakacak ve bizim, mecburen taraflı ve ön kabullü olmamız nedeni ile göremediğimiz birçok noktayı görebilecektir. Bilimde ve felsefede bir hipotezin ya da teorinin gücü, onu yıkma girişimlerinin sayısı ile ifade edilebilir. Bu nedenle de gerçeği arama sürecimizin sorularla süregitmesi, karşıtlıklarla beslenmesi ne kadar doğru bir yolda yürüdüğümüzün ölçüsü olabilir. İnsanın kendisine yakın düşünceleri yıkması zordur. Buna cesaret edemez anlamında değil, eksiklikleri fark edebilme anlamında.

Tüm bu yapının sağlanması ve başarıya ulaşması için gerekli tek bir şart var: İki tarafın da akıl, mantık, gerçek hayata ve gerçekçi dünya gerekliliklerine uygun bir tavır ve düşünce yaklaşımında olması.

Tüm Reklamları Kapat

Bakın bu konuda ilginç ve materyalizmin gücünü gösteren ilginç bir örnek vereyim: "İçten pazarlıklı" denen bir insan tiplemesi vardır ya. O insanlar genellikle hem insanlar hem dünya üzerine çoğunlukla yanlış fikirler ve yorumlar içerisindedirler. Çünkü yaptıkları gözlemler ve yaşadıkları deneyimleri hep kendi başlarına, içsesleri ile yorumlarlar ve bu düşünceler hiç test edilmez. Ve pek zeki kişilikler olup onlarca doğru ve haklı tespit yapsalar da arada yapacakları yanlış tespit ve yorumlar hiç test edilmediği için bir süre sonra sahte gerçekliklere inanmaya, tüm doğru ve yanlışları kendilerinin yazdığı alternatif bir dünyada yaşamaya başlarlar. Ve bir süre sonra da hangi fikirleri hatalı hangileri doğru kendileri bile ayırt edemezler. Hiç bir kontrol mekanizması söz konusu değildir çünkü hayatlarında.

Diyalektik muhteşem bir olgudur, harika bir yöntemdir, insanı geliştirir, her zaman da doğruya ve gerçeklere yaklaştırır. Ama dediğim gibi ön şart, mantık ve akıl doğrultusunda fikir çarpıştırabilecek, duygusal yaklaşımlarda bulunmayacak zıt görüşlü insanlar bulmak. Farklı görüşteki insanları birer düşman değil aksine dost olarak görebilmeyi başarmış insanlar bulmak. Bu da pek kolay bir şey değil ne yazık ki.

2,366 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wiki. Diyalektik. (26 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 26 Ekim 2021. Alındığı Yer: wiki | Arşiv Bağlantısı
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close