Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nuray Mustafazade
Üye 23 Ekim 2022 2 Cevap
9

Disleksi bozukluğu nüfusun ne kadarını etkiler?

Şu an disleksi konusu üzerine yazı yazıyorum fakat nüfusun yüzde kaçını etkilediğiyle alakalı net bir yüzde bulamıyorum. Karşıma çıkan yüzdeler: %20; %5-10 unu etkiler ve bazı tahminler %17 ye kadar çıkar; %5-20... Yakın yüzdeler oluğunu farkındayım ama net ve doğru bir yüzde yazmak istiyorum:)
747 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı 17 Temmuz

Disleksi'nin prevelansı Dünya genelinde %3 ile %7 arasında.[1][2][3]Bununla birlikte, genel nüfusun %20'si bir dereceye kadar semptomlara sahip olabilir.

Uluslararası Disleksi Derneği'ne (IDA) göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki öğrencilerin %5 ila %6'sı okuma ve dil işleme engelleri nedeniyle özel eğitim hizmetleri almaktadır.[4]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. L. Yang, et al. (2022). Prevalence Of Developmental Dyslexia In Primary School Children: A Systematic Review And Meta-Analysis. Brain Sciences, sf: 240. doi: 10.3390/brainsci12020240. | Arşiv Bağlantısı
  2. R. L. Peterson, et al. (2012). Developmental Dyslexia. Elsevier BV, sf: 1997-2007. doi: 10.1016/S0140-6736(12)60198-6. | Arşiv Bağlantısı
  3. Google Books. Adult Adhd. Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Google Books | Arşiv Bağlantısı
  4. webarchive. How Many People Are Affected By/At Risk For Reading Disorders?. Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Webarchive | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eda Alparslan
Öğrenciyim. 20 Kasım 2022

Disleksinin net prevalansının bilinmemesinin 3 nedeni olduğunu söyleyebiliriz:[1]

  1. Disleksi belirtileri toplumda süreklilik gösterir. (Yani ne derecede disleksik bir insanın prevalansa dahil edilmesi gerektiğini belirleyen bir sınır çizilmesi gerekir. Oranlar bu sınırın nerede çizildiğine göre değişecektir.)
  2. Disleksinin farklı tanımları bazı insanların disleksik sayılıp sayılmayacağını belirler. (Yani bir tanıma göre disleksik olan insan sayısı bir başka tanıma göre disleksik olan insanlara göre daha fazla olabilir.)
  3. Sık kullanılan tanısal prosedürlerin güvenilirliği sorgulanabilir olduğundan doğru bir tahminde bulunmak zordur.

Bu nedenlerle farklı makalelerde farklı verilere ulaşabilirsiniz. Bu veriler muhtemelen %5 ila % 20 arasında olacaktır.[1] Bu konudaki sorunlara dikkat çeken ve soruna yeni bir yaklaşım öneren bir makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. R. K. Wagner, et al. (2020). The Prevalence Of Dyslexia: A New Approach To Its Estimation. SAGE Publications, sf: 354-365. doi: 10.1177/0022219420920377. | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close