Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Zengin
Ali Zengin
180K UP
Üye
1

Dipol-Dipol etkileşimlerin kaynama noktası nasıl karşılaştırılır?

Örneğin H₂S , H₂Se ve H₂Te moleküllerinin kaynama noktasını neye göre karşılaştırabiliriz?
67,162 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Elif Erdoğan
Elif Erdoğan
59K UP
bilim sever

Zayıf etkileşimlerde ilk olarak hidrojen bağına bakılır ,Hidrojen bağı içeren birleşikler genellikle diğer birleşiklere göre daha yüksek sıcaklıkta kaynarlar.

Daha sonra Dipol dipol etkileşim var mı yok mu ona bakarız,karşılaştırmak için ,örneğin apolar bir moleküldeki etkileşim london kuvvetleri vardır ,polar moleküllerde de hidrojen bağı yada dipol dipol etkileşim vardır ,bu iki birleşiği kıyaslarken genelde polar molekülün ki daha yüksek sıcaklıkta kaynar deriz.

Eğer karşılaştıracağımız moleküllerde ,hepsinde aynı etkileşim varsa en son london kuvvetlerine bakarız ,london kuvvetlerinde de molekül ağırlığı arttıkça london etkileşimleri de artış gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

15,623 görüntülenme

Kaynaklar

  1. kimyabudur, et al. Zayıf Etkileşimler. (17 Mart 2021). Alındığı Tarih: 17 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sabri Küsüroğlu
Kimyager

Dipol-dipol etkileşimler, moleküller arasındaki elektrostatik çekim kuvvetlerinden kaynaklanır ve moleküllerin kaynama noktalarını etkileyen önemli faktörlerden biridir. H₂S, H₂Se ve H₂Te moleküllerinin kaynama noktalarını karşılaştırmak için birkaç temel prensibi dikkate almak gerekir:

Dipol Moment ve Molekül Ağırlığı:

Dipol-dipol etkileşimler, moleküllerin polaritelerinden kaynaklanır. Daha büyük bir dipol momenti, moleküller arasında daha güçlü çekim kuvvetlerine yol açar, bu da daha yüksek bir kaynama noktasına sebep olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, H₂S, H₂Se ve H₂Te moleküllerinde dipol momenti hemen hemen aynıdır çünkü bu moleküllerin geometrileri benzerdir. Bu durumda, dipol-dipol etkileşimler yerine molekül ağırlığı (ve dolayısıyla London dispersiyon kuvvetleri) daha belirleyici olacaktır.

London Dispersiyon Kuvvetleri:

London dispersiyon kuvvetleri, geçici dipoller ve indüklenen dipoller arasında meydana gelen çekim kuvvetleridir. Bu kuvvetler, molekül büyüklüğü ve kütlesi arttıkça güçlenir.

H₂S (32 g/mol), H₂Se (81 g/mol) ve H₂Te (130 g/mol) moleküllerinin kütleleri sırasıyla artar. Daha büyük moleküller daha fazla elektron içerir ve bu da daha güçlü London dispersiyon kuvvetlerine yol açar.

Tüm Reklamları Kapat

Bu prensipler ışığında, H₂S, H₂Se ve H₂Te moleküllerinin kaynama noktaları şu şekilde sıralanabilir:

H₂Te: En yüksek kaynama noktasına sahiptir çünkü en büyük kütleye ve dolayısıyla en güçlü London dispersiyon kuvvetlerine sahiptir.

H₂Se: Orta seviyede bir kaynama noktasına sahiptir çünkü kütlesi ve dispersiyon kuvvetleri H₂Te'ye göre daha azdır ama H₂S'den fazladır.

H₂S: En düşük kaynama noktasına sahiptir çünkü en küçük kütleye ve en zayıf dispersiyon kuvvetlerine sahiptir.

Özetlemek gerekirse, H₂S, H₂Se ve H₂Te moleküllerinin kaynama noktalarını karşılaştırırken, dipol-dipol etkileşimlerden ziyade London dispersiyon kuvvetleri (molekül ağırlığı ve büyüklüğüne bağlı olarak) belirleyici rol oynar. Bu nedenle, H₂Te en yüksek, H₂Se orta ve H₂S en düşük kaynama noktasına sahip olacaktır.[1][2][3][4][5][6]

305 görüntülenme

Kaynaklar

  1. T. L. Brown, et al. (2013). Chemistry: The Central Science. ISBN: 9781442559462. Yayınevi: Pearson Higher Education Au.
  2. P. W. Atkins. Physical Chemistry. ISBN: 9780716787594.
  3. R. H. Petrucci, et al. General Chemistry: Principles And Modern Applications. ISBN: 9780131493308.
  4. G. L. Miessler. Inorganic Chemistry. ISBN: 9780130354716. Yayınevi: Prentice Hall.
  5. P. W. Atkins, et al. (2011). Molecular Quantum Mechanics. ISBN: 9780199541423. Yayınevi: Oxford University Press.
  6. D. W. Oxtoby, et al. (2016). Principles Of Modern Chemistry. ISBN: 9781305079113. Yayınevi: Cengage AU.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close