Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nida Yıldırım
Üye 2 gün önce 2 Cevap
6

Dinozorların yaşadığı dönemlerde bitkilerin devasa boyutlara ulaşabildiğini biliyoruz neden devasa boyutlara ulaştılar bu kadar kaynağı nerden buldular?

Şuan ki bitkiler ya da hayvanlar da (bilmediğim o şartlar altında kalırlarsa) devasa boyutlara ulaşabilirler mi?
155 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Abdullah Vatansever
Lise mezunu, biyoloji hedefleyen bir öğrenciyim 1 gün önce

Bitkilerin büyüme şekli planlı değildir. Bir insana baktığınız zaman, belirli bir yaştan itibaren büyüme plakaları kapanır. Fakat bitkiler (indeterminate) sınırsız büyüme yeteneğine sahiptir. Bitkiler için boy uzunluğu çevresel sebeplere bağlıdır.[1]

Karbonifer (yaklaşık 360-300 milyon yıl önce) ve Mezozoik Çağ (Trias-Jura-Kretase dönemleri, yani dinozorların çağı) boyunca oksijen seviyeleri %30 a kadar çıktı. Günümüzde %21. Ayrıca karbondioksit oranı o dönemlerde çok yüksekti(günümüzden 5 kat daha fazla), böylelikle bitkilerin fotosentezi çok daha verimliydi.[2]

Mantarlar ve diğer böceklerin yeni yeni evrimleştiği bu çağda, rekabetin az olması bitkilerin daha uzun yaşamasına neden oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Bitkilerde boyun sürekli uzamasını sağlayan genler (özellikle ağaçlar) için korunmalıdır. Çünkü yükselip daha fazla ışık almaları gerekir. Böylesine fayda sağlayan bir genin tamamen yok olması elbette ki mümkün değildir. Bugün günümüzde dünyanın farklı bölgelerinde hala büyük ağaçlar yaşamına devam ediyor.[3]

Peki neden ağaçlar zamanla kısalır? Büyük olmak faydalı ise: Uzun boylu olmak rekabet açısından faydalı olsa da bazı durumlarda dezavantaj olabiliyor. Örneğin yoğun rüzgar alan bir bölgede genellikle uzun ağaçlara pek rastlamayız. Çünkü bitkiler pek çok şeyi algılarlar bunlardan biride rüzgardır. Rüzgarın hızı ve şiddeti uzun boylu ağaçları devirebilir, buda kısa olmayı avantajlı bir konuma getiri. Öte yandan örneğini verdiğim gibi dünyanın bazı bölgelerinde hala büyük ağaçlar yaşamaya devam ediyor.

Bir ağacın boyunu etkileyen en önemli şeylerden biri belki de zaman. Dinozorlar yamanında yaşayan ağalar belki devasaydı, fakat o boyuta ulaşmak için kaç yıl yaşadı? Günümüzde artan kaynak ihtiyaçlarımız ile her geçen gün, büyümeye çalışan dev ağaçları ve içeriğindeki genetik çeşitliliği birlikte yok ediyoruz.

Kaynaklar

  1. Neil A. Campbell, et al. (2021). Campbell Biyoloji - 12. Baskıdan Çeviri. ISBN: 9786052828335. Yayınevi: Palme Yayınevi. sf: 1490.
  2. W. L. Manger. Carboniferous Period | Climate, Flora & Fauna. (26 Temmuz 1999). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2025. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  3. Twist Biyobilim. Demystifying Redwood Genetics: Tall Trees, Big Genomes | Twist Bioscience. Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2025. Alındığı Yer: twistbioscience | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Muhammed Fatih Genç
İlgili 2 gün önce

Konu hakkında tam bir bilgim yok ama tahminimce şuanki bitkiler ile milyonlarca yıl önceki bitkiler arasında kalıtsal farklılıklar da olduğu için şuanki bitkileri o şartlar altında tutsak değil devasa boyutlara ulaşmak bundan kötü bile etkilenebilirler belki zamanla adaptasyon olmaları için uzun bir zaman dilimi tanırsak o da belki. (Konu hakkında tam bir bilgim yok tahminim bu yönde hatam olabilir)[1]

Kaynaklar

  1. en-m-wikipedia-org.translate.goog. Wikipedia. Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2025. Alındığı Yer: en-m-wikipedia-org.translate.goog | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close