Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tuna Oflaz
Tuna Oflaz
20K UP
Üye 9 Nisan 2023 1 Cevap
1

Dinlediğimiz müzikler nasıl oluyor da bizi bir eylem yapmaya itiyor?

336 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye BilimSever 9 Nisan 2023

Müziğin beynimizdeki duygusal, bilişsel ve motor bölgeleri etkilemesinin nedeni, müziğin işitme duyumuza hitap eden ses dalgalarından oluşması ve bu dalgaların beynimizdeki sinirsel işlemleri etkilemesidir.

Müzikte kullanılan ritim, melodi, armoni gibi öğeler, beynimizin işitme merkezlerinde belirli sinirsel paternleri tetikleyerek, duygusal ve motor cevaplar oluşturmasına yol açar. Bu paternler, beyindeki nöronlar arasındaki iletişimi ve senkronizasyonu arttırabilir. Bunun yanı sıra, ritimlerin etkisi, insanın doğal olarak ritmik olan fizyolojik süreçleriyle de bağlantılıdır. Örneğin, kalp atışı, solunum ve beyin dalgaları gibi süreçler ritmik özelliklere sahiptir. Ritmik müzik, bu süreçlerin ritmik desenleriyle senkronize olabilir ve bu da dinleyicide bir duygusal etki yaratır. Ritmik müzik ayrıca, beynin ödül merkezlerini uyararak dopamin salınımını arttırabilir ve keyif verici bir etki yaratır.Ritimlerin beynimizdeki etkisi, insan beyninin doğal olarak düzenli ve tekrarlayan desenlere yanıt vermesine dayanır. Ritimler, beynin belli bir frekansta ateşleme (sinir hücrelerinin elektriksel aktivitesi) paternleri oluşturmasına neden olur. Beynimiz, duyduğumuz müzikal paternleri tanıyarak, bu paternlerin sonraki aşamalarını tahmin edebilir. Bu tahmin yeteneği, beynin ödül merkezlerini etkinleştirerek dopamin salınımına neden olur. Yani, beynimiz müzikteki tekrarlayan paternleri algılayarak, bir sonraki notanın veya ritmin ne olacağını tahmin eder ve bu tahminin doğru olması durumunda ödüllendirilir. Bu nedenle, müzik dinlemek, beynimizdeki ödül merkezlerini etkileyerek dopamin salınımına neden olur ve bizleri mutlu hissettirebilir.

Minör tonalite hüzünlü bir etki yaratır, çünkü bu tonalite genellikle daha düşük, daha karanlık ve daha melankolik bir atmosfer yaratmak için kullanılır. Ayrıca, minör tonalitenin belirli frekansları, beynin duygusal merkezlerini daha güçlü bir şekilde etkileyen diğer frekanslardan daha fazla uyarır.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de, belli melodiler neden özellikle o belli duyguları hissettiriyor, tam bir açıklama bulamadım.

Kaynaklar

  1. V. Menon, et al. (2005). The Rewards Of Music Listening: Response And Physiological Connectivity Of The Mesolimbic System. NeuroImage, sf: 175-184. doi: 10.1016/j.neuroimage.2005.05.053. | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close