Müziğin beynimizdeki duygusal, bilişsel ve motor bölgeleri etkilemesinin nedeni, müziğin işitme duyumuza hitap eden ses dalgalarından oluşması ve bu dalgaların beynimizdeki sinirsel işlemleri etkilemesidir.
Müzikte kullanılan ritim, melodi, armoni gibi öğeler, beynimizin işitme merkezlerinde belirli sinirsel paternleri tetikleyerek, duygusal ve motor cevaplar oluşturmasına yol açar. Bu paternler, beyindeki nöronlar arasındaki iletişimi ve senkronizasyonu arttırabilir. Bunun yanı sıra, ritimlerin etkisi, insanın doğal olarak ritmik olan fizyolojik süreçleriyle de bağlantılıdır. Örneğin, kalp atışı, solunum ve beyin dalgaları gibi süreçler ritmik özelliklere sahiptir. Ritmik müzik, bu süreçlerin ritmik desenleriyle senkronize olabilir ve bu da dinleyicide bir duygusal etki yaratır. Ritmik müzik ayrıca, beynin ödül merkezlerini uyararak dopamin salınımını arttırabilir ve keyif verici bir etki yaratır.Ritimlerin beynimizdeki etkisi, insan beyninin doğal olarak düzenli ve tekrarlayan desenlere yanıt vermesine dayanır. Ritimler, beynin belli bir frekansta ateşleme (sinir hücrelerinin elektriksel aktivitesi) paternleri oluşturmasına neden olur. Beynimiz, duyduğumuz müzikal paternleri tanıyarak, bu paternlerin sonraki aşamalarını tahmin edebilir. Bu tahmin yeteneği, beynin ödül merkezlerini etkinleştirerek dopamin salınımına neden olur. Yani, beynimiz müzikteki tekrarlayan paternleri algılayarak, bir sonraki notanın veya ritmin ne olacağını tahmin eder ve bu tahminin doğru olması durumunda ödüllendirilir. Bu nedenle, müzik dinlemek, beynimizdeki ödül merkezlerini etkileyerek dopamin salınımına neden olur ve bizleri mutlu hissettirebilir.
Minör tonalite hüzünlü bir etki yaratır, çünkü bu tonalite genellikle daha düşük, daha karanlık ve daha melankolik bir atmosfer yaratmak için kullanılır. Ayrıca, minör tonalitenin belirli frekansları, beynin duygusal merkezlerini daha güçlü bir şekilde etkileyen diğer frekanslardan daha fazla uyarır.
Yine de, belli melodiler neden özellikle o belli duyguları hissettiriyor, tam bir açıklama bulamadım.
Kaynaklar
- V. Menon, et al. (2005). The Rewards Of Music Listening: Response And Physiological Connectivity Of The Mesolimbic System. NeuroImage, sf: 175-184. doi: 10.1016/j.neuroimage.2005.05.053. | Arşiv Bağlantısı