Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet B.
Ahmet B.
2,167 UP
Üye
1

Dini metinlerdeki mucizeler bilim için nerededir?

Newton, mucizeleri 'tanrının eliyle' gerçekleşen istisnai durumlar olarak yorumlamış.* Buna göre; mucizelerin bildiğimiz yasalarla açıklanamıyor oluşu, onları gerçek dışı kabul etmek için yetersiz değil mi? * Enis Doko, Dahi ve Dindar: Newton
1,499 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Shorugami .
Shorugami .
21K UP
Sorgulayıcı

Dini metinlerin bilim dünyasında yeri bulunmamaktadır. Bu iki olgu birbirleri ile çok uzak iki tanımdır. Dolayısıyla dini metinlerde yer alan "mucizelerin" bilimsel açıdan pekte bir önemi yoktur. Teolojinin, din bilimi olması da bana garip geliyor. Bilim deneme-yanılma yolu ile ilerler. Ancak Tanrıyı test edemezsiniz yada teknolojik aletlerimiz sonucunda tanrının varlığını ölçemezsin. Kısacası deneme-yanılmadan bahsedemeyiz. Din bir inançtır ve öyle kalmalıdır. Mucizelere gelecek olursak zamanında güneşin varlığı, gök gürültüleri, güneş tutulması ve deprem gibi bir çok olay mucize idi ve onları o zamanın bilgileri ile açıklamak imkansızdı. (Ortalama 2-3 milyon yıl öncesinden bahsediyorum.) Yıldırıma bir tanrı kavramı, güneşe bir tanrı kavramı, depreme bir tanrı kavramı ve neredeyse açıklayamadıkları her şeye bir tanrı kavramı eklediler. Zaman içinde artan bilgi birikimimiz ve gelişen bilimimiz aracılığıyla bu tarz olayları açıklamak son derece basit bir hal aldı ve tanrının bu alanlarda ki görevi bitmiş oldu. Zamanın da mucize olarak tanımlanan bir çok olayı açıklığa kavuşturduk. Eğer ki biz karşılaştığımız her olayı "Tanrının kudreti" deyip geçmiş olsaydık şuan ki bilgi birikimine ulaşamamış olurduk. Yani evet "mucizeleri" şuan ki bilgi birikimimiz ile açıklayamıyor oluşumuz onları "Gerçek dışı" , "Tanrının kudreti " yapmaz. Elbet bir gün şuan açıklığa kavuşturamadığımız bir çok soruyu cevaplamış olacağız ve bu sefer de yepyeni sorular ve sorunlar ortaya çıkacak. Ama eğer ki karşılaştığımız her açıklayamadığımız soru işaretini gidermek için onu tanrıya atfetmeyi bırakmazsak şuan insanlık olarak bulunduğumuz konumdan hareket bile edemeyiz.

İyi okumalar.

Tüm Reklamları Kapat

260 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Din Ve Bilim Adına Bir Pdf Dosyası.. (12 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ömer Ahbap
Bilgili biriyim

1-) Mucizelerde Bilimsellik Aranabilir mi?

Hayır efendim, ziraa biz mucizelerin tanımına baktığımızda akıl yoluyla açıklanamayan, bu yüzden de Tanrısal bir güç tarafından yaratıldığına inanılan doğaüstü olaylar olduğunu görürüz.Eğer sizin merak ettiğiniz Semavi Dinlerde ki mucizelerse şöyle bir açıklama yapayım, mucizeler, peygamberlerin kendi halkına peygamber olduğunu kanıtlaması için Tanrı'nın izniyle bahşedilen anlık olağanüstü güçlerdir, bu mucizelerde bilimsellik aranamaz, çünkü olağanüstü bir güç tarafından bahşedilmiş güçlerdir.Yani mucizeler bilimsel değil gibi bir yargıyla dinleri yalanlayamazsın.Çünkü mucizeler evrende ki düzeni ve yasaları aşar.

Tüm Reklamları Kapat

163 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Mucizenin Tanımı. (13 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 13 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Sorularlaislamiyet'In Bu Konu Hakkında Ki Yorumu. (13 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 13 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

dinin kendisi de bilimin inceleme alanına giriyor. Neredeyse evrensel bir unsur olarak tüm kültürlerde rastlanan bir şey. Demek ki insanları ve toplumları anlamak için önemli ipuçları barındırıyor. Özellikle dayanışma, aidiyet/düşmanlık, hikayelerle düşünme, doğayla/bilinmeyenle muhatap olma, stres azaltma, kaderini kontrol etme gibi konularda din-insan ilişkisine bakmak lazım.

Organize dinler hem bilimle çatıştılar, hem açtıkları okullarla, yaptıkları misyonerlik işleriyle, bir anlamda bilginin yayılmasına, kendi muhaliflerinin eğitimine katkıda bulundular. Ki, hemen hemen her büyük kurum için de bu söylenebilir (askeriye, bürokrasi, şirketler vs.).

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel çalışmanın yürütülebilmesi de belirli bir kurumsallık gerektirdiğinden yine ilk bilimaramları ve çalışmaları da teologlardan çıkmıştır. Herhangi bir çiftçi bir manastır rahibi Mendel gibi ürettiği bezelyelerde kalıtım faktörlerini araştırmaktan önce kışlık yiyeceğini çıkarmak ve karlılığını gözetmek zorundadır. Bilimsel bir çalışma için öncelikle belirli bir refah, geleceğiniz ile ilgili tasasız/güvenli bir hayat standartı yakalamanız gerekiyor. Bu işlevi de zamanında din sayesinde kurulmuş birlikler, manastırlar, vs. sağlamıştır.

18. yy aydınlanması ve teolog-filozof çatallaşmasına kadar bilgiyi aramak din ve ulvi amaçlar uğruna olmuş. Çağdaş bilim ise yeni kurumları ile din eksenine bağımlılıktan çıkmıştır.

Fakat kutsal kitaplarda geçen Nuh'un gemisi, Musa ve denizi ikiye yarması gibi mucizelere ait izleri ve kalıntıları bulmak, bahsi geçen firavunu tespit etmek ve bunlara açıklamalar getirmek için çalışmaların varlığını da biliyoruz.

155 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Nuh'Un Gemisinin Izleri. (14 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 14 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close