Newton, mucizeleri 'tanrının eliyle' gerçekleşen istisnai durumlar olarak yorumlamış. * buna göre; mucizelerin bildiğimiz yasalarla açıklanamıyor oluşu, onları gerçek dışı kabul etmek için yetersiz değil mi? * enis doko, dahi ve dindar: newton
Dini metinlerin bilim dünyasında yeri bulunmamaktadır. Bu iki olgu birbirleri ile çok uzak iki tanımdır. Dolayısıyla dini metinlerde yer alan "mucizelerin" bilimsel açıdan pekte bir önemi yoktur. Teolojinin, din bilimi olması da bana garip geliyor. Bilim deneme-yanılma yolu ile ilerler. Ancak Tanrıyı test edemezsiniz yada teknolojik aletlerimiz sonucunda tanrının varlığını ölçemezsin. Kısacası deneme-yanılmadan bahsedemeyiz. Din bir inançtır ve öyle kalmalıdır. Mucizelere gelecek olursak zamanında güneşin varlığı, gök gürültüleri, güneş tutulması ve deprem gibi bir çok olay mucize idi ve onları o zamanın bilgileri ile açıklamak imkansızdı. (Ortalama 2-3 milyon yıl öncesinden bahsediyorum.) Yıldırıma bir tanrı kavramı, güneşe bir tanrı kavramı, depreme bir tanrı kavramı ve neredeyse açıklayamadıkları her şeye bir tanrı kavramı eklediler. Zaman içinde artan bilgi birikimimiz ve gelişen bilimimiz aracılığıyla bu tarz olayları açıklamak son derece basit bir hal aldı ve tanrının bu alanlarda ki görevi bitmiş oldu. Zamanın da mucize olarak tanımlanan bir çok olayı açıklığa kavuşturduk. Eğer ki biz karşılaştığımız her olayı "Tanrının kudreti" deyip geçmiş olsaydık şuan ki bilgi birikimine ulaşamamış olurduk. Yani evet "mucizeleri" şuan ki bilgi birikimimiz ile açıklayamıyor oluşumuz onları "Gerçek dışı" , "Tanrının kudreti " yapmaz. Elbet bir gün şuan açıklığa kavuşturamadığımız bir çok soruyu cevaplamış olacağız ve bu sefer de yepyeni sorular ve sorunlar ortaya çıkacak. Ama eğer ki karşılaştığımız her açıklayamadığımız soru işaretini gidermek için onu tanrıya atfetmeyi bırakmazsak şuan insanlık olarak bulunduğumuz konumdan hareket bile edemeyiz.
İyi okumalar.
dinin kendisi de bilimin inceleme alanına giriyor. Neredeyse evrensel bir unsur olarak tüm kültürlerde rastlanan bir şey. Demek ki insanları ve toplumları anlamak için önemli ipuçları barındırıyor. Özellikle dayanışma, aidiyet/düşmanlık, hikayelerle düşünme, doğayla/bilinmeyenle muhatap olma, stres azaltma, kaderini kontrol etme gibi konularda din-insan ilişkisine bakmak lazım.
Organize dinler hem bilimle çatıştılar, hem açtıkları okullarla, yaptıkları misyonerlik işleriyle, bir anlamda bilginin yayılmasına, kendi muhaliflerinin eğitimine katkıda bulundular. Ki, hemen hemen her büyük kurum için de bu söylenebilir (askeriye, bürokrasi, şirketler vs.).
Bilimsel çalışmanın yürütülebilmesi de belirli bir kurumsallık gerektirdiğinden yine ilk bilimaramları ve çalışmaları da teologlardan çıkmıştır. Herhangi bir çiftçi bir manastır rahibi Mendel gibi ürettiği bezelyelerde kalıtım faktörlerini araştırmaktan önce kışlık yiyeceğini çıkarmak ve karlılığını gözetmek zorundadır. Bilimsel bir çalışma için öncelikle belirli bir refah, geleceğiniz ile ilgili tasasız/güvenli bir hayat standartı yakalamanız gerekiyor. Bu işlevi de zamanında din sayesinde kurulmuş birlikler, manastırlar, vs. sağlamıştır.
18. yy aydınlanması ve teolog-filozof çatallaşmasına kadar bilgiyi aramak din ve ulvi amaçlar uğruna olmuş. Çağdaş bilim ise yeni kurumları ile din eksenine bağımlılıktan çıkmıştır.
Fakat kutsal kitaplarda geçen Nuh'un gemisi, Musa ve denizi ikiye yarması gibi mucizelere ait izleri ve kalıntıları bulmak, bahsi geçen firavunu tespit etmek ve bunlara açıklamalar getirmek için çalışmaların varlığını da biliyoruz.
1-) Mucizelerde Bilimsellik Aranabilir mi?
Hayır efendim, ziraa biz mucizelerin tanımına baktığımızda akıl yoluyla açıklanamayan, bu yüzden de Tanrısal bir güç tarafından yaratıldığına inanılan doğaüstü olaylar olduğunu görürüz.Eğer sizin merak ettiğiniz Semavi Dinlerde ki mucizelerse şöyle bir açıklama yapayım, mucizeler, peygamberlerin kendi halkına peygamber olduğunu kanıtlaması için Tanrı'nın izniyle bahşedilen anlık olağanüstü güçlerdir, bu mucizelerde bilimsellik aranamaz, çünkü olağanüstü bir güç tarafından bahşedilmiş güçlerdir.Yani mucizeler bilimsel değil gibi bir yargıyla dinleri yalanlayamazsın.Çünkü mucizeler evrende ki düzeni ve yasaları aşar.