Kuran üzerinden gidicem. Tanrı insanlara anlasın ve sorgulasın diye bir kitap indiriyor. Bu kitap bir topluma ve o toplumun diline göre indiriliyor ve yayılıyor çevrilirken, okutulurken bir kelime bir çok anlama geliyor ve o kelimelerden bir tanesi seçiliyor. Bu ne kadar doğru din araştırılamaz demek dini yozlaştırmak değil midir?
Din araştırılıyor. Siz sadece İslam dini ile sınırlı kalmayın. Tüm din kitapları üzerine araştırmalar yürütülüyor. Tavsiyem o çalışmalara da göz atmanız. Bir kaç örnek vereyim:
Tevrat'ta Siyasal Düşünce Niyazi Kahveci Sinemis ayınları 2012. Tevrat'ta Sosyal Düşünce , Niyazi Kahveci Sinemis Yayınları.
Carel van Shaik , the good book of nature: an evolutionary reading of Bible. 2018.
Bir önceki sorularınıza da cevaplar verebilir bu kaynaklar. Mesela Adem'in ilk karısı Havva değil. Adem ile Lilith'i araştırmanızı tavsiye ederim.
Merhaba, ben konu hakkında bilir kişi değilim ancak, dinler üzerine belli başlı araştırmalar yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim ki; evet ayrılabilir.
Eğer dediğiniz üzere kuran'ı ele alırsak insan ırkının Adem ve Havva'dan geldiği söylenir. "O insanı (Âdemi) bardak gibi (çınlayan) kupkuru bir balçıktan yarattı." (Rahman, 55/14), "Hani Rabbin meleklere muhakkak ben yeryüzünde bir halife (bir insan, Âdem) yaratacağım." demişti (Bakara, 2/30). Bu nedenle eğer evrimi kabul ediyorsanız (ki bu basit bir doğa yasasından başkası değildir.) dolayısıyla Adem'in ilk insan olduğunu elemiş oluyoruz. Kaldı ki Adem'in yaşadığına dair bir kanıt olmamasıyla beraber elimizde, dini kitaplarda yazılanlardan ötesi yok. Baktığınızda, evet gönül rahatlığıyla diyebilirim ki, tanrı bilimle açıklanamaz ve dinler bilimle çelişir. Zaten bilimle çeliştiğinden dolayı kabul görmez ve "inanış" olarak nitelendirilirler. Bir diğer söylediğinize gelirsek zaten bir dinin yazıları, ayetleri başka insanlar tarafından farklı anlaşılıp farklı yerlere çekilebiliyorsa bu, o dinin çok da başarılı bir din olamadığını gösterir. Kaldı ki kuran'da; "Biz, öğrenmek isteyen bir topluluk için, ayetleri çeşitli şekillerde sunuyoruz / ayetlerimizi herkesin anlayabileceği bir şekilde ayrıntılı olarak açıklıyoruz. (EN'AM,105)", "Biz ortak koşuculara öğüt almaları için, gerçekleri Kuran'da her fırsatta / türlü biçimlerde, detaylı / ayrıntılı olarak açıkladık. (İSRA,41)" der. Bu da akla her şeyin apaçık belirtildiği bir kitapta, neden ayetlerin farklı yerlere çekilebildiği veya farklı topluluklar tarafından farklı çeviri biçimleriyle yanlış veya eksik anlaşılabilmesinin ne kadar doğru olabileceğini getiriyor.
Bu nedenlerden dolayı tekrar belirtmek isterim ki, evet bilimden ayrılırlar. Dinler hakkında daha detaylı bir anlatım isterseniz kaynaklarda vereceğim videoyu izleyebilirsiniz.