Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Dini araştırmak mantıksız mı? Dini araştırma olamaz mı? Din bilimle ilgili bir şeyler söylerken bilimden ayrılabilir mi?

Kuran üzerinden gidicem. Tanrı insanlara anlasın ve sorgulasın diye bir kitap indiriyor. Bu kitap bir topluma ve o toplumun diline göre indiriliyor ve yayılıyor çevrilirken, okutulurken bir kelime bir çok anlama geliyor ve o kelimelerden bir tanesi seçiliyor. Bu ne kadar doğru din araştırılamaz demek dini yozlaştırmak değil midir?
1,280 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Din araştırılıyor. Siz sadece İslam dini ile sınırlı kalmayın. Tüm din kitapları üzerine araştırmalar yürütülüyor. Tavsiyem o çalışmalara da göz atmanız. Bir kaç örnek vereyim:

Tevrat'ta Siyasal Düşünce Niyazi Kahveci Sinemis ayınları 2012. Tevrat'ta Sosyal Düşünce , Niyazi Kahveci Sinemis Yayınları.

Tüm Reklamları Kapat

Carel van Shaik , the good book of nature: an evolutionary reading of Bible. 2018.

Bir önceki sorularınıza da cevaplar verebilir bu kaynaklar. Mesela Adem'in ilk karısı Havva değil. Adem ile Lilith'i araştırmanızı tavsiye ederim.

254 görüntülenme

Kaynaklar

  1. W. Pedia. Lilith, Adem'in Ilk Karısı. (23 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ilker Avdanlı
Ilker Avdanlı
3,754 UP
Popüler Bilim Araştırıcısı

Merhaba, ben konu hakkında bilir kişi değilim ancak, dinler üzerine belli başlı araştırmalar yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim ki; evet ayrılabilir.

Eğer dediğiniz üzere kuran'ı ele alırsak insan ırkının Adem ve Havva'dan geldiği söylenir. "O insanı (Âdemi) bardak gibi (çınlayan) kupkuru bir balçıktan yarattı." (Rahman, 55/14), "Hani Rabbin meleklere muhakkak ben yeryüzünde bir halife (bir insan, Âdem) yaratacağım." demişti (Bakara, 2/30). Bu nedenle eğer evrimi kabul ediyorsanız (ki bu basit bir doğa yasasından başkası değildir.) dolayısıyla Adem'in ilk insan olduğunu elemiş oluyoruz. Kaldı ki Adem'in yaşadığına dair bir kanıt olmamasıyla beraber elimizde, dini kitaplarda yazılanlardan ötesi yok. Baktığınızda, evet gönül rahatlığıyla diyebilirim ki, tanrı bilimle açıklanamaz ve dinler bilimle çelişir. Zaten bilimle çeliştiğinden dolayı kabul görmez ve "inanış" olarak nitelendirilirler. Bir diğer söylediğinize gelirsek zaten bir dinin yazıları, ayetleri başka insanlar tarafından farklı anlaşılıp farklı yerlere çekilebiliyorsa bu, o dinin çok da başarılı bir din olamadığını gösterir. Kaldı ki kuran'da; "Biz, öğrenmek isteyen bir topluluk için, ayetleri çeşitli şekillerde sunuyoruz / ayetlerimizi herkesin anlayabileceği bir şekilde ayrıntılı olarak açıklıyoruz. (EN'AM,105)", "Biz ortak koşuculara öğüt almaları için, gerçekleri Kuran'da her fırsatta / türlü biçimlerde, detaylı / ayrıntılı olarak açıkladık. (İSRA,41)" der. Bu da akla her şeyin apaçık belirtildiği bir kitapta, neden ayetlerin farklı yerlere çekilebildiği veya farklı topluluklar tarafından farklı çeviri biçimleriyle yanlış veya eksik anlaşılabilmesinin ne kadar doğru olabileceğini getiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenlerden dolayı tekrar belirtmek isterim ki, evet bilimden ayrılırlar. Dinler hakkında daha detaylı bir anlatım isterseniz kaynaklarda vereceğim videoyu izleyebilirsiniz.

128 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D. Tema. Tanrı Ve Dinler Üzerine Sorgulamak -Felsefe. (24 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2021. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close