Bu konu üzerine çok fazla konuşulabilir ancak kısa ve net cevabı vereyim ki tabii ki çelişir! Öncelikle son zamanlarda bilimle dini birbirine uydurma çabası içerisine giren birçok ilahiyatçı türedi ve bu şahıslar baya ünlüler, televizyon kanallarına vs çıkıyorlar. Bilimsel bilgileri eğip bükerek, kendi inançlarını ve ideolojilerini temellendirmeye çalışan şaklabanlara aldırış etmemek gerekiyor. Özellikle dinlerde ve kutsal kitaplarda geçen bilimsel bilgilerden , ''binlerce yıl önce kitapta geçenleri bilim yeni keşfetti, mucize varr!!!'' diyerek mucize yaratan mucizeperestlere de oldukça dikkat etmeliyiz.
Öncelikle insan bilme değil inanma eğiliminde olan bir canlıdır. Dinler, ne kadar absürt ve saçma öğretiler içeriğine sahip olursa o kadar çok ilgi çekici olur ve o kadar çok inananı olur. Dinde genel olarak sorgulamadan itaat et anlayışı temeldir. Doğru ve yanlış gibi kavramlar yoktur, günah ve sevap kavramları vardır ve bir şeyin neden günah ya da neden sevap olduğunu bile sorgulayamazsınız çünkü kutsal kitaplarda yasaklanan şey günahtır, neden günahtır, çünkü tanrı yasaklamıştır bu kadar. Dine şüpheyle yaklaşamazsınız ve genel olarak dini yaşarken aklınızı da örtmeniz gerekmektedir. Dünya ve yaşam ile ilgili her şey kutsal kitapla zaten gelmiştir ve üzerine düşünmeye de pek gerek yoktur.
Bilim şüphecidir ve natüralisttir. Doğal dünyada olan olguları, yine doğal yollardan açıklamak zorundadır ve bilim, doğaüstü hiçbir açıklama kabul etmez, eğer zaten bir şey bilimsel olarak açıklanabiliyorsa o doğaüstü olamaz. Bilimin gerçekleri soğuk ve serttir. Doğa, bizim duygularımızdan ve isteklerimizden bağımsız olarak vardır ve o şekilde de çalışır. İnsana motivasyon sağlamak, insanın istekleri üzerine hareket etmek, ya da insanın anlayabileceği şekilde çalışarak insanın hayatına anlam yüklemek doğanın umrunda değildir. Dolayısıyla bilimin gerçekleri sert olduğu için, boş motivasyon veren masallara inanan zayıf ruhlu insanların nefretini kazanır.
Bir insan dindar olup bilimle de ilgilenebilir. Gündelik hayatında dini yaşayıp, bilim yaparken inançlarını bir köşeye bırakabilir. Din, bilim yapmak için engel teşkil eden bir durum değildir ancak şu bir gerçek ki din, özellikle küçük yaşlardaki çocuklara ağır şekilde empoze edildiğinde çocukların gerçekle sahteyi birbirinden ayırma becerilerine, eleştirel ve analitik düşünmelerine ve yaratıcılıklarına ciddi negatif etkiler yapabilir.
Kaynaklar
- C. Sagan. Tanrının Kapısını Çalan Bilim.
- R. Dawkins. Tanrıyı Aşmak.