Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anıl Ünal
Üye 1 gün önce 2 Cevap
3

Ödüllü Soru Din ve bilim çelişir mi?

Dini duygularla nereye kadar bilim yapılabilir? Çelişir mi? Çelişirse nasıl bir yol izlenmelidir? Din ve bilim kafamızın içinde ortak bir zemine oturabilir mi? Tanrı çalışma yöntemi olarak evrenin dinamiklerini kendisi mi yarattı? Olayları anlamamız için bilimin, evrenin dinamikleri bir yöntem olabilir mi? Yoksa din ve bilim çelişiyor, din ise bizim evrimsel süreçte uydurduğumuz bir dayanak mı? Daha aklıma gelmeyen sorularla birlikte siz bu konuyu nasıl ele alırsınız? Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?
205 görüntülenme
Cevap Ver 500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 19 saat önce

Bu konu üzerine çok fazla konuşulabilir ancak kısa ve net cevabı vereyim ki tabii ki çelişir! Öncelikle son zamanlarda bilimle dini birbirine uydurma çabası içerisine giren birçok ilahiyatçı türedi ve bu şahıslar baya ünlüler, televizyon kanallarına vs çıkıyorlar. Bilimsel bilgileri eğip bükerek, kendi inançlarını ve ideolojilerini temellendirmeye çalışan şaklabanlara aldırış etmemek gerekiyor. Özellikle dinlerde ve kutsal kitaplarda geçen bilimsel bilgilerden , ''binlerce yıl önce kitapta geçenleri bilim yeni keşfetti, mucize varr!!!'' diyerek mucize yaratan mucizeperestlere de oldukça dikkat etmeliyiz.

Öncelikle insan bilme değil inanma eğiliminde olan bir canlıdır. Dinler, ne kadar absürt ve saçma öğretiler içeriğine sahip olursa o kadar çok ilgi çekici olur ve o kadar çok inananı olur. Dinde genel olarak sorgulamadan itaat et anlayışı temeldir. Doğru ve yanlış gibi kavramlar yoktur, günah ve sevap kavramları vardır ve bir şeyin neden günah ya da neden sevap olduğunu bile sorgulayamazsınız çünkü kutsal kitaplarda yasaklanan şey günahtır, neden günahtır, çünkü tanrı yasaklamıştır bu kadar. Dine şüpheyle yaklaşamazsınız ve genel olarak dini yaşarken aklınızı da örtmeniz gerekmektedir. Dünya ve yaşam ile ilgili her şey kutsal kitapla zaten gelmiştir ve üzerine düşünmeye de pek gerek yoktur.

Bilim şüphecidir ve natüralisttir. Doğal dünyada olan olguları, yine doğal yollardan açıklamak zorundadır ve bilim, doğaüstü hiçbir açıklama kabul etmez, eğer zaten bir şey bilimsel olarak açıklanabiliyorsa o doğaüstü olamaz. Bilimin gerçekleri soğuk ve serttir. Doğa, bizim duygularımızdan ve isteklerimizden bağımsız olarak vardır ve o şekilde de çalışır. İnsana motivasyon sağlamak, insanın istekleri üzerine hareket etmek, ya da insanın anlayabileceği şekilde çalışarak insanın hayatına anlam yüklemek doğanın umrunda değildir. Dolayısıyla bilimin gerçekleri sert olduğu için, boş motivasyon veren masallara inanan zayıf ruhlu insanların nefretini kazanır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir insan dindar olup bilimle de ilgilenebilir. Gündelik hayatında dini yaşayıp, bilim yaparken inançlarını bir köşeye bırakabilir. Din, bilim yapmak için engel teşkil eden bir durum değildir ancak şu bir gerçek ki din, özellikle küçük yaşlardaki çocuklara ağır şekilde empoze edildiğinde çocukların gerçekle sahteyi birbirinden ayırma becerilerine, eleştirel ve analitik düşünmelerine ve yaratıcılıklarına ciddi negatif etkiler yapabilir.

Kaynaklar

  1. C. Sagan. Tanrının Kapısını Çalan Bilim.
  2. R. Dawkins. Tanrıyı Aşmak.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 21 saat önce

Kuşku yeterli bir ayıraçtır!

Birinin amentüsü kuşku duy diğerinin duyma. Birinin temel dayanağı bil diğerinin inan. Birinin temel argümanı devinim ve değişim ve bunları idrak edebilmenin yolu olarak akıl ve bilim ve vesilesi ile deney ve gözlem diğerinin mutlak tasarım ve bunu idrak edebilmenin yolu olarak inanç ve vesilesi ile kader ve buna boyun eğiş. Biri maddi somut bir evrenin ve bugünden diğeri soyut ve manevi bir evrenin ve yarına mahsup öğretisine dayalı… Daha ne diyelim… Sevgiyle…

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Richard Dawkins. (2007). Tanrı Yanılgısı. Yayınevi: Kuzey Yayınları. sf: 366.
  2. Arsel Berkat Acar/Çağrı Mert Bakırcı. (2019). Şüphecinin El Kitabı. Yayınevi: Ginko Bilim 28. sf: 432.
  3. Friedrich Engels. (2016). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Yason Yayınları. sf: 356.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close