Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fettah Yalçın
Fettah Yalçın
4,995 UP
Üye
0

Din ile bilim üzerine elde edilen bulgularla, birçok bilim insanının dinden uzaklaşmasının nedeni yeya ateist olmasının nedeni nedir?

Din fikirsel veya ruhsal bir tutum olsa da bilim tamamen somut varlıklardan doğduğunu biliyorsuz. Peki ama din bilime katkı sağlarken bilim neden dine katkı sağlamıyor? Bilimi savunurken dinden uzaklaşıyor muyuz?
1,430 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Rahmi Eren Çakır
Öğrenci

Bence bilimle uğraşan insanların dinden uzaklaşmasının önemli bir sebebi evrendeki her şeyin insan uğruna yaratılamayacağını düşünmeleri. Galileo ve Kopernik'in yüzyıllar önce Güneş merkezci sistemi ileri sürdüklerinde Katolik kilisesinin bunun önünü kesme çabalarını duymuşsunuzdur. Neden böyle yaptılar? Çünkü evrenin insan için yaratıldığını, Dünya'nın evrenin merkezinde olduğunu düşünüyorlardı. Asırlar sonra Dünya'nın değil evrenin merkezinde, evrenin umrunda bile olmadığının keşfedildiğini görüyoruz.

Önceden şimşek çaktığında böyle bir şeyin nasıl olduğunu düşünemiyorlardı. Bunun nasıl olduğunu sadece tek bir yöntemle açıklayabilirlerdi: o da insanüstü bir varlığın bunları yapmasıydı. Celal Şengör'ün bu konu hakkında söylediklerini dinlemenizi öneririm. Kısa bir araştırmayla bulabilirsiniz. Bilimin henüz keşfedemediği konuların boşluğunu Tanrı ile doldurmak ne kadar doğru?

Tüm Reklamları Kapat

Başka bir konu ise evrende mükemmel bir düzenin olduğunun savunulması ve böyle bir düzeni sadece her şeye gücü yeten bir Tanrı'nın yaratabileceğinin düşünülmesi. Şahsen ben evrende ve doğada kaosun varolduğunu düşünüyorum. Patlayan yıldızlar, birbirini yiyen hayvanlar, haydut gezegenler...

Tabi ki bunlar benim düşüncem. Başka kişilerin de kendi fikirlerini yazmalarını, böylece bir düşünce alışverişi ortamı oluşmasını temenni ediyorum. İyi günler dilerim.

161 görüntülenme
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Hakan Tekiner
Hakan Tekiner
2,586 UP
Düşünen biri

Bilim, gözlemlenebilen ve (somut) kanıt olan bilgiye inanır.Dinler ise, bu bilimsel kuralların bir kural koyucusu vardır der.

Örnek vermek gerekirse: Bilim,maddeyi ve içindeki enerjiyi, maddelerin kurallarını inceler . Tanrı varlığına inanlar ise bu kuralların koyucusu vardır der.

Tüm Reklamları Kapat

Dinler bir aşama daha ileri gider,Bu tanrı(YARATICI,ALLAH VS.) vardır der ve bizi bırakmadı derler.Bunun dışında tanrının koyduğu başka kurallara da inanırlar.

İnsanlar dinden neden uzaklaşır diyorsan; insanlar dinden genellikle din adamları ve onların koyduğu kurallar yüzünden uzaklaşıyor. Kötülük problemi yüzünden uzaklaşabiliyorlar.Dine inanan insanların hataları yüzünden dinden soğuyanlar var.Görmediğim şeye inanmam diyenler var

Hangi dine göre değişir. Mesela islamda gözlemleyin ve aklınızı kullanın denilen ayetler var. Öte yandan (din ismi vermiyorum) bazı dinler, sorgulayanları,bilimsel bilgilere inananları şeytan vs. ilan ediyor.

110 görüntülenme
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Seçimler Ne Kadar Güvenli?
Seçimler Ne Kadar Güvenli?
Balinalar Su Altında Nefeslerini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Balinalar Su Altında Nefeslerini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Kuyruklu Yıldız Laneti: Hale-Bopp, 200 Milyon Kilometre Uzaktan 39 Kişiyi Nasıl Öldürdü?
Kuyruklu Yıldız Laneti: Hale-Bopp, 200 Milyon Kilometre Uzaktan 39 Kişiyi Nasıl Öldürdü?
Sivrisineklerden Kurtulmanın (Bilimsel Olarak Çalışan) Yolları Neler?
Sivrisineklerden Kurtulmanın (Bilimsel Olarak Çalışan) Yolları Neler?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close