Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zekiye K
Üye 2 Kasım 1 Cevap
0

Dikkat eksikliği ya da dikkat dağınıklığı olanlar en iyi nasıl öğrenir?

Beyinde neyin eksikliği dikkat dağınıklığına neden oluyor, bunun bir çözümü yok mudur, bu konuda araştırmalar ne diyor, bu konudaki çalışmalar ne aşamaları, bu durumda olan çocuklar nasıl kalıcı öğrenir?
222 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 2 Kasım

Dikkat eksikliği genellikle ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) olarak bilinir. Günlük hayatı zorlaştıran bu durum insanların odaklanmakta, bir işe başlamada ya da sürdürmekte ve bazen de kendilerini kontrol etmekte zorlanmalarına yol açıyor. ADHD’li bireylerde dikkati yönetme ve plan yapma gibi işlerden sorumlu beyin bölgelerinde bazı farklılıklar var.

Araştırmalara göre ADHD olan kişilerin beyinlerinde özellikle dikkat, dürtü kontrolü ve hareket düzenlemesiyle ilgili olan prefrontal korteks, bazal gangliyonlar ve beyincikte yapısal ve işlevsel değişiklikler görülüyor. Ayrıca dopamin ve norepinefrin gibi bazı kimyasal maddelerdeki dengesizlikler de bu duruma katkıda bulunuyor. Dopamin ödül ve motivasyon süreçlerinde önemli bir rol oynarken, norepinefrin ise uyanık ve tetikte olmayı sağlıyor.

Bu durumdaki bireylerin öğrenme süreçlerinde ise yapılandırılmış ortamlar, net ve kısa yönergeler, görsel destekler oldukça etkili oluyor. Sık sık ara vermek ve etkileşimli aktiviteler de dikkat sürekliliğine yardımcı oluyoer. Davranışsal müdahaleler yani olumlu pekiştirme ve organizasyon becerilerini geliştirme çalışmaları, akademik başarıyı artırabiliyor ve istenmeyen davranışları azaltabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

İlaç tedavisinde, metilfenidat ve amfetamin gibi uyarıcı ilaçlar beyin kimyasını düzenleyerek belirtileri hafifletiyor. Uyarıcı olmayan atomoksetin gibi seçenekler de tedaviye destek sağlıyor. Genetik ve çevresel faktörlerin ADHD üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için yapılan araştırmalar devam ediyor; aslında hedef, daha kişiye özel ve etkili tedavi yolları bulmak. Kaynaklara da göz gezdirebilirsiniz, güvenilir kaynaklardır.

Kaynaklar

  1. National Institute of Mental Health (NIMH). Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Alındığı Tarih: 2 Kasım 2024. Alındığı Yer: National Institute of Mental Health (NIMH) | Arşiv Bağlantısı
  2. A. E. Team. Inside The Adhd Brain: Structure, Function, And Chemistry - Adda - Attention Deficit Disorder Association. (20 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 2 Kasım 2024. Alındığı Yer: ADDA - Attention Deficit Disorder Association | Arşiv Bağlantısı
  3. CDC. Adhd In The Classroom: Helping Children Succeed In School. (25 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 2 Kasım 2024. Alındığı Yer: Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD) | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close