Günümüz dünyasında özellikle teknolojinin yaygın biçimde kullanılıyor olması, çeşitli uyaranlara yoğun biçimde maruz kalıyor olmak, dikkat süremizi kısaltmakta ve odaklanmayı zorlaştırmaktadır. Aynı zamanda güç bela toparlanan dikkatin kolayca dağılması da söz konusu olabilmektedir. Birçok gönderinin aniden akıp gitmesi, akışın devamlı yenilenmesi, birçok içerik bombardımanına sürekli maruz kalmak dikkatin dağılmasında sürece bağlı olarak gerçekleşmektedir.
Ancak bunun yanı sıra psikiyatrik bir durumun söz konusu olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Söz konusu durum 'dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur'. Kalıtımsal geçmişin olduğu belirtilen DEHB'de dikkat eksikliği, tek başına görülebileceği gibi hiperaktivite ile birlikte de seyredebilir. Tanılamayı yapan ise çocuk ergen psikiyatrıdır.
Dikkatin dağılıyor olmasının önüne geçebilmek için ise, bulunulan ortamda sadece gerekli olan araç gereçlerin bulunması, dikkati dağıtacak unsurların (telefon, tablet, çalışılmayacak fazlalık kitaplar vb) olmaması, pencere kenarından uzak çalışma ortamının oluşturulması, kısa süreli çalışma tempoların (20 dk çalışma 10 dk ara gibi, verilen arada elektronik cihazlardan uzak olmak önemli) oluşturulması verilebilecek tavsiyelerden bazılarıdır.