Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Dijital okur-yazarlık nedir?

Dijital okul yazarlık nedir ve sahte haberlere karşı ve diğer durumlara karşı nasıl bilinçli olabiliriz?
544 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlker Baran
İlker Baran
2,360 UP
Meraklı Araştırmacı

Merhaba Cızırtı S! Elimden geldiğince sorularına cevap vereceğim!

Dijital Okur-Yazarlık Nedir?

"Akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü Bilgisayarlar gibi ağ cihazları aracılığı ile bilgiyi bulma, anlama, analiz etme, üretme ve paylaşabilme becerilerini ifade eder..." Daha kısacası "Dijital teknolojileri kullanarak yeni bilgiler üretmek ve/veya mevcut bilgileri kullanarak bilgi sahibi olmaktır."

Tüm Reklamları Kapat

Sahte Haberlere Karşı Nasıl Bilinçli Olabiliriz?

Aşağıdaki yöntemleri kullanarak sahte haberlere karşı bilinçli olabilirsin!

Doğrula: Haberin doğruluğundan emin olmak için aynı habere güvenilir başka kaynaklardan ulaşın.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynak: Haberin kaynağını kontrol edin. Kaynağı yoksa ya da güvenilir değilse güvenmeyin.

Şüpheci Ol: İnternette ve sosyal medyada gördüğünüz ya da duyduğunuz her habere hemen inanmayın. Burada önerdiğim yöntemler ile haberi kontrol edin, sorgulayın.

İddialı Başlık: İddialı ve gerçek-dışı gibi duran başlıklar tık tuzağı olabilir. Fazla abartılmış ya da çarpıtılmış başlıklar içeren haberler gerçek olmayabilir.

Görsel: Haber içerisinde kullanılan görseller haber ile alakasız veya montaj olabilir. Görseli doğrulamak için görsel arama motorunu kullanarak ne zamana ait olduğunu, ne zaman yayınlandığını görebilirsiniz.

URL/Adres: Haberi okuduğun site/sayfa güvenilir bir kaynağın sahtesi veya kopyası olabilir. Adres çubuğunu kontrol et.

Emin Olmadan Paylaşmayın: Bu listede verdiğimiz yöntemleri kullanarak haberin doğruluğunu kontrol etmeden önce haberi paylaşma!

Okuduğun için teşekkürler. Bu yazının kaynaklarını kontrol ederek başlayabilirsin. 😉

245 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Gülbahar AYTEKİN. Yalan Haber Nasil Tespit Edilir?. (15 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 19 Ekim 2020. Alındığı Yer: Güvenli Web | Arşiv Bağlantısı
  2. Wiki. Dijital Okuryazarlık. (19 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 19 Ekim 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close